Published On: Pon, ruj. 10th, 2018

POTRESNA PRIČA IZ GRABOVICE Zaboravljeni zločin i žrtva male djevojčice Mladenke

Zločini Armije BiH nad Hrvatima u Hercegovini, na području općina Jablanica i Konjic ni do danas nisu adekvatno kažnjeni, iako je prošlo 25 godina. Jedna od tužnih priča je i sudbina mlade djevojčice Mladenke Zadro.

Mladenka Zadro imala je početkom rujna 1993. godine četiri godine i živjela je u Grabovici. Čitav njen svijet bili su baba Matija, djed Ivan, tata Mladen i majka Ljubica, kao i braća Goran i Zoran.

Krajem ljeta te godine stotine vojnika je prolazilo njenim selom, a jednom prilikom su odveli i njenu braću. Baš je u tim trenucima krenulo i strijeljanje.

Mladenka i majka su tom prilikom otišle ispred svog dvorišta. Poslušno, tiho, majka i kćerka su stajale jedna pored druge. Mladenka je uvukla glavu među ramena i kikice su joj nekako čudno izvirile naprijed preko tamnoplave haljinice. Stegla je majci ruku jače. Onda se stresla posljednji put. Ništa više nije čula.

Vedra noć u Grabovici, 8. rujna 1993. godine je bila zadnja za majku i kćerku, piše portal Grude.com. 

Te noći u njihovom selu ubijena su i 33 Mladenkina rođaka i susjeda. Ubili su joj oca, majku, djeda i baku.

Njena braća su ispričala i priču o zlokobnoj noći:

“Došli su Ćelini i Cacini, njih oko 300. Tri dana smo bili s njima. Kako su pucali – Bože sačuvaj! Treći dan su Ćelo i Caco naredili da se sve pobije. Trojica mladića su došla u našu kuću. Jedan je imao bijelu majicu, bio je ošišan na ‘talijanku’, drugi je imao bijeli prsluk, pancir i smeđi nož, a treći plavi pancirni prsluk. Pitali su nas imamo li hajvana. Mi smo rekli da imamo. Onda su upitali jesmo li Hrvati. Odgovorili smo da jesmo, bez razmišljanja. Rekli su tati da dođe pokazati hajvan. Kako on nije smio ići sam, pošli su baba i djed s njim. Tamo se čula galama i priča. Valjda su ih tamo postrojili. Ja to nisam gledao. Čuo se rafal. Pobili su ih. Da me brat nije poslušao, i on bi poginuo. Rekao sam mu: ‘Hajde da se sklonimo.’ I tad smo se sklonili. Ubili su mi babu Matiju, djeda Ivana, tatu Mladena, a mami sam isto govorio da se sklonimo ili da se barem oni (mama, sestra i brat) sklone, a da ću ja otići i vidjeti jesu li ih ubili. Mama nije htjela, nego je rekla: ‘Ma hajde, proći će i ovo. Znaš koliko je bilo vojnika kod nas, smijenilo ih se oko dvjesto. Svi su dolazili, popili kavu i popričali.’ Kad su njih troje ubili, vratili su se po mamu i sestru. Mami je ime Ljubica, a sestri Mladenka. Odveli su njih dvije tamo kod pojate. Čula se pucnjava dugo vremena. Mi smo se tada sklonili, a iza toga smo otišli još dalje na brdo. Sestri su bile taman pune 4 godine”.

Za zločin u Grabovici do sada su na BiH sudovima osuđena petorica bivših pripadnika Armije BiH. Ali samo za pojedinačne zločine ubojstva. Ne i za ratne zločine.
ri/Direktno

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.hr

Dnevno.hr

Read previous post:
Aleksandar Vučić ponovno se bavi retorikom iz 90 – tih, huška nove sukobe

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić posjetio je Kosovo te je tijekom govora na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici Slobodana Miloševića nazvao...

Close