Published On: Uto, velj. 19th, 2019

PREOKRET: Budimir Lončar – Ne želim primiti Medalju Grada Zagreba

 

Umirovljeni političar i diplomat Budimir Lončar u utorak je priopćenjem hrvatskoj javnosti izvijestio da niti može niti želi primiti Medalju Grada Zagreba jer ne želi, kako navodi, ni na koji način sudjelovati u žalosnom igrokazu koji sramoti njegovu domovinu, Republiku Hrvatsku, nakon što je, ističe, postao predmetom “kampanje koja poprima sve odlike javnog linča” te neutemeljenih i bespredmetnih optužbi na koje institucije države “znakovito šute”.

“Nakon što sam postao objektom javnog, odnosno medijskog iživljavanja pojedinaca i skupina koji žele – preko mene – obračunati s prošlošću, prisiljen sam obratiti se na ovaj način hrvatskoj javnosti, građankama i građanima Republike Hrvatske. Nikakvih drugih ni daljih reagiranja s moje strane neće biti”, navodi Lončar poručujući da nikome neće dozvoliti da mu otme njegov mir i dostojanstvo.

Navodi da je nakon objave da mu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi uručiti visoko priznanje glavnoga grada Hrvatske postao “predmetom kampanje što poprima sve odlike javnog linča” te poručuje da se nema namjeru braniti od recikliranih optužbi, jer je o svemu tome već je govorio što se može provjeriti uvidom u relevantne dokumente. “Postoje, uostalom, i živi svjedoci”, dodaje.

Optužbe su neutemeljene i bespredmetne

“Dakle, niti se branim, niti ću se braniti. Optužbe su neutemeljene i bespredmetne, a one koji ih iznose ne zanimaju ni dokumenti, ni sjećanja sudionika zbivanja o kojima bestidno lažno govore”, poručuje Lončar u objavi.

Dodaje da mu je ispod časti ulaziti u bilo kakvu polemiku s onima koji ga optužuju, jer nisu zavrijedili da im se poklanja pozornost.

“Ne mogu, međutim, a da ne konstatiram kako znakovito šute oni organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali pokloniti ne samo pozornost, nego i reagirati na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje. Ta me šutnja zabrinjava čak i više od hajke što se protiv mene vodi, jer ona govori o atmosferi u našemu društvu, atmosferi u kojoj je moguće nekoga nekažnjeno pribijati na stup srama. Danas mene, a sutra – tko zna koga. Siguran više nije nitko”, poručuje Lončar.

Jednako mu je tako, nastavlja u objavi, ispod časti licitirati s onime što je učinio za Hrvatsku i njezin položaj u svijetu nakon raspada Jugoslavije. “I o tome postoje dokumenti, zapisnici i živi svjedoci koji znaju što je i kako je bilo”, dodaje.

Nisam ustuknuo, ali ne želim sudjelovati u žalosnom igrokazu

“U nastalim okolnostima niti mogu, niti želim primiti priznanje koje mi je htio uručiti zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobjedu, neki će biti razočarani, ocjenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me bjesomučno napadaju pobijedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način sudjelovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i posljednja riječ u toj stvari”, poručuje Lončar.

Dodaje i da se činjenice mogu krivotvoriti, prešućivati i zlonamjerno interpretirati, kao i da se može bezočno lagati, ali na kraju će činjenice ostati ono što jesu – činjenice.

Umirovljeni 94-godišnji političar, koji je obnašao visoke dužnosti u vrijeme bivše SFRJ te je bio njezin posljednji ministar vanjskih poslova, kao i u Hrvatskoj od njezinog osamostaljenja te je, među inim, bio savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika – Stjepana Mesića i Ive Josipovića, u svojoj objavi navodi da “naša prošlost uključuje i strahote ustaške NDH i pobjedonosnu Narodno-oslobodilačku borbu”.

U NOB-u je “s ponosom sudjelovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i otoci, te da je Hrvatska na kraju Drugog svjetskog rata bila na pobjedničkoj strani”.

“Prošlost o kojoj govorim uključuje i poslijeratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a time i Hrvatske, u čemu sam imao ne malog udjela. I, napokon, ta prošlost uključuje već gotovo tri desetljeća postojanja samostalne Republike Hrvatske u čemu sam također ostavio trag. Objektivni povjesničari procijenit će moju ulogu u svemu tome. Zapjenjeni hajkači – ne”, poručuje Lončar.

Negativne reakcije na najavu dodjele Medalje Lončaru

Prije deset dana ostavke u tijelima i članstvu u Hrvatskome generalskom zboru (HGZ) podnijeli su generali Ivan Tolj i Ivan Kapular navodeći da to čine zbog ustaljenog nereagiranja te udruge na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, među kojima i na dodjelu priznanja ministru bivše SFRJ, koji je, kako su naveli, “zaslužan da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja”.

O najavljenoj dodjeli medalje oglasio se prije šest dana i zagrebački HDZ priopćivši da nisu imali, niti su mogli imati veze s tom odlukom koju je, naveli su, Bandić donio sukladno svojim ovlastima, svojoj volji i procjeni te bez ikakvih najava.

Zagrebački HDZ u priopćenju dodaje da se o djelovanju Budimira Lončara još 27. rujna 1991. očitovao prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a Franjo Tuđman, putem izjave Vlade. Tim se riječima nema ni dandanas što dodati ili oduzeti, poručili su.

Citiraju pritom tadašnju izjavu Tuđmana: “Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize”.

Negativne reakcije na odluku zagrebačkog gradonačelnika da Lončaru dodijeli medalju stigle su i od više braniteljskih udruga.

Odluke o dodjeli Medalje Lončaru za, kako se navodi, “izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU-a”, objavljena je u Službenom glasniku Grada Zagreba, a Bandić ju je donio 25. siječnja. Hina

Autor: Uredništvo

Displaying 31 komentar
Have Your Say
 1. Zdravko Maganic Zdravko Maganic napisao:

  Pravo to treba samo zatvrit u samnicu skupa sa Bandićem.

 2. Kesten Bozo Kesten Bozo napisao:

  Daj ju mesagi ti si bio njegov savjetnik jebo jedan drugoga izdajice Hrvstskog naroda.

 3. Josip Manjarić Josip Manjarić napisao:

  Zaista taj čovjek ne poštuje Hrvatske žrtve, nego poštuje žrtve koje su napadale Hrvatsku—-NAŽALOST—

 4. Bolje bilo da mu grad Zagreb da još jedan stan za unuke

 5. Ankica Karakaš Ankica Karakaš napisao:

  Dat mu šfafetu za Beograd.

 6. Velimir Marcijus Velimir Marcijus napisao:

  Kada ti Ustase to dodjeljuju onda je ispod casti😃😁😁

 7. MENTOR MUDRIJI OD GOJENCA

 8. Anton Jugovic Anton Jugovic napisao:

  Ostavite na miru tig kretencinu

 9. Goran Poljak Goran Poljak napisao:

  Neka crkne onaj koji mu zeli uruciti medalju…

 10. Maria Angela Maria Angela napisao:

  Morali su mu urucit notu ” Non Grata persona”
  Dovoljno je zla napravio Hrvatskoj

 11. Slavko Kapetanic Slavko Kapetanic napisao:

  Nisi je ni zasluzijo neka ti da vucic medalju p m udbaska

 12. Perica Roso Perica Roso napisao:

  Ko ovo smeće toliko reklamira ?

 13. Zlata Zupanic Zlata Zupanic napisao:

  dat ce mu medalju REGIONA !

 14. Nadislav Culina Nadislav Culina napisao:

  To je i posteno ostaio si svojim embargom hrvatski narod da se brani.

 15. Dragica Bogović Dragica Bogović napisao:

  💓🐺🐺🐺🐺

 16. Pejo Vidovic Pejo Vidovic napisao:

  Budi se Hrvatski Narode dok je jos vrijeme

 17. Ivica Gazdik Ivica Gazdik napisao:

  eh, lupio je šamar dragom gradonačelniku .. ali isto tako ovima koji vole lijepo pozdravljati “za dom spremni” ..eh, eh .. pa ta usrana ljevica je čini mi se intelektualno jača od nas desničara koji ne vidimo dalje od svog prsta …

 18. Fabijan Divkovic Fabijan Divkovic napisao:

  Radi medalje nije on nimalo kriv,nego njegov istomisljenik Gandic

 19. Matya Mat Matya Mat napisao:

  To smeće treba streljat

 20. Mirko Klobucar Mirko Klobucar napisao:

  KRETEN OD KRETENA NE ZELI PREUZETI PRIZNANJE ZA UNIŠTENJE HRVATSKE!!!
  RAZLOG; NIJE HRVATSKU UNIŠTIO KAKO JE ZELIO!!!
  SMRADOVI UDBO-KOSOVSKI!!!

 21. Sime S. Devcic Sime S. Devcic napisao:

  Treba u zatvor njega i Bandica!

 22. Mika Kurpes Mika Kurpes napisao:

  Ckomi smrad komunjarski i krepaj vec jednom

 23. Đubre Titovsko i komunističko,došli ste 45 -te u prazni Zagreb, / svi, ne samo Vi kao pojedinac/ nastanili se u tuđe privatne stanove,i započeli krvavu diktaturu nad hrvatskim /ne isključivo samo ustaškim, kojega uvijek treba smatrati odgovornim za rađanje novog genocidnog komunističkog režima 45-90,/duhom i narodom. Znamo tko je bio Pavelić, zločinac i izdajnik,ali znamo tko je bio i Vaš “voljeni” drug i vođa, sa kojim ste zajedno sa svinjom Churchillom počinili jedan od najstrašnijih genocida u ljudskoj povijesti, poznatog kao križni put, tj.Bleiburg.Ne postoji za to nikakvo opravdanje ni po kojem aspektu.Sramite se, Vi niste Hrvat#

 24. Branko Denic Branko Denic napisao:

  Gospodine vi bi trebali završiti u zatvoru a ne još da medalju dobijete

 25. Dubravko Baotic Dubravko Baotic napisao:

  On brani svoje dostojanstvo, a cijeli život posvetio je uništavanju dostojanstva hrvatskog naroda!

 26. Goran Ivusic Goran Ivusic napisao:

  Pa kad ju nisi,ni zavrjedio.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
NIJE LAKO HRVAT BITI, KOLINDA ZNADEŠ LI?

I zato moram kazati... Sa Hrvatima za razliku od tebe i tvojih istinu podijeliti. LAŽU TI SINE LAŽU, lažu ti...

Close