PRIČA KOJA NADAHNJUJE Branitelji sa svojim obiteljima stvaraju malo poljoprivredno carstvo

Članovi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Sisačko–moslavačke županije okupljeni u Braniteljsko–socijalnu zadrugu Zigeth, radom na vlastitoj plantaži povrća i voća stvaraju domaće proizvode koje uspješno plasiraju na tržište. Udruge branitelja liječenih od PTSP-a su specifične. One okupljaju branitelje koji imaju specifične teškoće i samim time trebaju više razumijevanja od strane društva.

Svojim radom kroz braniteljske zadruge, branitelji na najbolji mogući način pokazuju kako je, što i sami često znaju reći, radna terapija, najbolja terapija. U svoje radne aktivnosti nerijetko uključuju i svoje obitelji te ne zaboravljajući prošlost, kroz rad i stvaranje nastoje graditi bolju budućnost.

Među takvim zadrugama je i Braniteljsko-socijalna zadrugu Zigeth iz Gline. Paleti poljoprivrednih proizvoda, koje sami proizvode na svojoj plantaži, prije dvije godine pridružili su i nekoliko vrsta sireva, kobasica, špeka, čvaraka, sireva, džemova i marmelada.

“Cilj nam je bio da napravimo što više naših vlastitih proizvoda. Iz udruge branitelja nastala je zadruga Zigeth i u toj sinergiji uspjeli smo doći do proizvodnje više od 40 poljoprivrednih proizvoda. Uredili smo prostor, kupili potrebnu opremu za proizvodnju sira i poljoprivredne strojeve i dobili potrebne certifikate”, rekao je za portal Direktno predsjednik udruge Zigeth Ivica Knežević.

Ponosno ističe i mini siranu koju su sami napravili. “Od ideje do realizacije i početka proizvodnje u mini sirani trebalo je samo mjesec dana”, rekao je Ivica Knežević. Sirana nije opremljena suvremenim tehnologijama i opremom, pri svom nastanku nije imala ni financijsku podršku iz sredstava Europske unije, nastala je isključivo voljom i vrijednim rukama članova udruge koji danas na tržište plasiraju nekoliko vrsta sireva.

Treba napomenuti kako je zadruga Zigeth u kratkom roku postojanja od nepune dvije i pol godine uspjela na tržište plasirati više od 42 proizvoda koje prodaju na tržnicama poput sisačke, zagrebačke i zadarske te drugim dijelovima Hrvatske. “Proizvodimo grah, kukuruz, aroniju, kupine,  rajčica, šljiva, jabuka, pšenica, sirovine za sušeno povrće i mnoge druge. Nadamo se kako ćemo uskoro proizvode plasirati i u Splitu, no postupak dobivanja mjesta za prodaju malo se odužio”, rekao je za Direktno Knežević i dodao kako u rujnu ove godine odlaze i u Sjedinjene Američke Države. “Odlazimo u Cleveland predstaviti sve što radimo i nadamo se kako ćemo uspjeti dio proizvoda plasirati i tamo”, kaže Knežević i dodaje: “Tko ne pokušava ni ne uspije”.

“Zadruga i cijeli naš trud oko njenog pokretanja i pokretanja proizvodnje dokaz je da hrvatski branitelji mogu stvarati i raditi. Ne želimo da nas zovu svakojakim imenima, što neki rado čine, a na ovakav način dokazujemo da smo spremni pridonositi u miru jednako žestoko i požrtvovno kao što smo to činili i u Domovinskom ratu”, rekao je naš sugovornik i istaknuo kako su Grad Glina i županija prepoznali način rada ove udruge, sve aktivnosti koje provode, a koje su više nego dobrodošle u rehabilitaciji branitelja, ali i u ukupnom društvenom životu grada.

“Odnedavno smo kupili i dva gospodarska automobila kako bi naše proizvode lakše plasirali na tržište, a ove godine planiramo i novih pet projekata kako bi povećali proizvodnju. Mnogo smo uložili u pripremu zemljišta, kupovinu strojeva i opreme koja nam je potrebna za kvalitetnu proizvodnju. U suradnji s Ministarstvom branitelja nadamo se kako će dio proizvoda otkupljivati i Podravka koja je zainteresirana za otkup ljutih feferona”, rekao je za Direktno predsjednik zadruge  Zigeth.

Ponosno je napomenuo kako su u samo dvije i pol godine uspjeli, iz ničega, tek uz pomoć Grada Gline, županije i Ministarstva branitelja, postaviti na noge zadrugu , koja bi već ove godine mogla poslovati s dobitkom. “Nije da nam cvjetaju ruže, bit će potrebno još par godina mukotrpnog rada, ali mislim kako nakon toga nećemo morati više brinuti za budućnost poslovanja udruge. “Građani su, u mjestima gdje prodajemo svoje proizvode, prepoznali naš rad i kvalitetu naših proizvoda. Najprodavaniji proizvod su domaće kobasice, špek i proizvodi od voća, a čvaraka ne možemo napraviti koliko se prodaju”, rekao je za Direktno Knežević i pozvao sve zainteresirane da se sami uvjere u njihovu kvalitetu.

Ovaj članak je nastao u sklopu projekta portala Direktno ”Branitelji u miru”, s ciljem predstavljanja veterana, branitelja, ratnih vojnih invalida, stradalnika rata i članova njihovih obitelji kroz prizmu uspješnih priča i poslova u kojima su sudjelovali ili koje su pokrenuli. Ciljevi ”Branitelja u miru” su promjena percepcije o braniteljima u javnosti, promocija pozitivnih poslovnih i profesionalnih primjera u Republici Hrvatskoj, a za koje su zaslužni sudionici Domovinskog rata; poticanje nezaposlenih i socijalno ugroženih branitelja na socijalni, kreativni i poslovni angažman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
I ove godine besplatni sistematski pregledi za hrvatske branitelje

U Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisani su u ponedjeljak sporazumi o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu, kojima se...

Close