Prvi put nakon rata osniva se pričuvna policija

Posljednjih dana policajci diljem Hrvatske kucaju na vrata svojih bivših kolega, danas umirovljenika, ili biraju njihove telefonske brojeve. Zanima ih je li tko od njih zainteresiran da se vrati u plave redove, i to u pričuvni sastav policije, piše u petak Večernji list.

Iako zakonsko uporište za aktiviranje pričuvne policije postoji, a u Ravnateljstvu policije je i Odsjek pričuve, zaživi li ovaj plan MUP-a, pričuvna bi policija formalno bila ustrojena prvi put od rata, navodi dnevnik. Dodaju da u MUP-u o tome ne žele govoriti, ponajviše stoga što s Ministarstvom financija još nije zatvorena novčana konstrukcija cijelog nauma.

Jedino što se od njih može čuti jest to da bi se pričuvni policajci angažirali na području onih uprava u kojima imaju prebivalište, a njihov bi osnovni zadatak bio rasteretiti postojeće policijske snage, da se ovi potonji ne troše na jednostavnije poslove, poput štićenja objekata. K tomu, njihova je interpretacija i ta da bi se tako policajcima koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u mirovinu, dok su zapravo itekako radno sposobni, omogućilo da lakše prebrode prestanak radne aktivnosti, piše Večernji list.

Međutim, u policijskim se redovima može čuti da je stvarni razlog taj što u policiju mladi ne žele dok iz njezinih redova mnogi odlaze i to prvenstveno zbog male plaće. U Istri i Dalmaciji već je dulje vremena teško pronaći mladu osobu zainteresiranu za rad u policiji pa je posljednjih godina najviše zainteresiranih za policijsku odoru bilo u Slavoniji, no i oni su u međuvremenu ‘otpali’ jer ih se raspoređivalo u uprave na moru, gdje bi trošak smještaja snosili sami. Stoga se posljednjih dana događalo da poziv za angažman u pričuvi dobivaju i oni koji su još u radnom odnosu, ističe dnevnik.

Prema važećoj Uredbi o pričuvnoj policiji propisano je da pričuvna policija ne može brojiti više od 30 posto aktivnog sastava, što bi značilo da MUP u pričuvu može mobilizirati oko 6000 ljudi. Baš toliko ih, smatra čelnik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, MUP-U i nedostaje: Takva je projekcija sindikata. Samo u Zagrebu 1000 je policajca manje nego što bi ih trebalo biti. Tu je i granica. Nema ih dovoljno, kazao je Jagić.

Kao glavni razlog naveo je male plaće. “Početnik bi trebao imati 1000 eura, oni s duljim stažem i više. Ministarstvo financija moralo bi znati da je sigurnost prioritet, bez obzira na to koliko košta”, kazao je Jagić za Večernji list.

Displaying 18 komentara
Have Your Say
 1. Nada Zrilić Nada Zrilić napisao:

  Daj boze da to bude istinita hrvatska policija bez misanaca i udbaske djece i unka te uvezenik cetnika bog neka im pomogne ..

 2. Božo Sučević sad ćeš ti na stražu u 1.pp,hahahahahahah kod toplane

 3. Josip Smetko Josip Smetko napisao:

  Imamo policajaca previše policijska država……

 4. Josip Goles Josip Goles napisao:

  Treba mobilizirati nas stare policajce da ali ne nas zaustavljati,blokirati,da provedemo zakon.Skupa ćemo i složno sa mladim kolegama,provesti zakon ,pohapsiti sve one koji su se o njega ogriješili,privesti ih u institucije,zastiti RH-od Migranata,ocistiti lopove i uhjebe ali to se mora naravno platiti.Obaveza je svakog iako je u mirovini da brani Ustavni poredak i,t.d. a svi mi kad smo odlazili u mirovinu potpisali smo Svečanu prisegu.

 5. Ivica Cigic Ivica Cigic napisao:

  Koliko treba biti godina star pricuvni policajac Najmanje 67 godina

 6. Adam Lučić Adam Lučić napisao:

  Ova vam je dobra da lakše prebrodimo prestanak radne aktivnosti, baš ste me nasmijali

 7. Božo Sučević Božo Sučević napisao:

  Opet kuhate nesto.
  Nek izadu s ovlastenjima oni koji su se zavukli u kancelarije.
  Represija je na vrhuncu ali na krivi narod (one koji se nemogu i neznaju zastit).
  Koga bi to trebo cuvat pupovca plenkivica milanovica.
  Rade kruha bit gladan.
  Niste nas rad vrednovali dok smo bili aktivni da bi sad.
  Ajde ——–

 8. Antun Fures Antun Fures napisao:

  Pustite staru gardu – pobjeći će i ovi naši domaći seronje

 9. Dejan Kefeček Dejan Kefeček napisao:

  Neće niko u policajce pa su prinuđeni . Koga će uzeti penzionere.

 10. Zoran Adzic Zoran Adzic napisao:

  Osniva se juga,,,ponovo

 11. Samir Borčak Samir Borčak napisao:

  Ha, ha, svi u regiji formiraju rezervni sastav policije,uvodi se vojna obuka itd. Jebeni migranti, ha, ha, ha, ha,. Dolazi ponovo rat u susjedstvu, ili teška ratna kriza!!

 12. Marin Perković Marin Perković napisao:

  Nema dosta murijne pa ajmo navalite

 13. Proročanstvo Proročanstvo napisao:

  SAMO BUDALA ĆE SLUŽITI OVIM BITANGAMA NA VLASTI I OVAKVOJ DRŽAVI…NIKAD VIŠE NE BIH UZEO PUŠKU NI U MIRU NI U RATU… BANDO POLITIČKA BUDITE VI PRIČUVNI JER NISTE NI ZA ŠTO

 14. Dize se zica na granici..dize se pricuvna policija..stize Marakes 😉

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
U SRCU SLAVONIJE: Klub iz Vinkovaca slavio uz četničke pjesme – video

Nogometaši i uprava nogometnog kluba Hajduk Mirko iz Mirkovaca, sela pored Vinkovaca, naslov prvaka u županijskoj nogometnoj ligi Vukovarsko-srijemske županije...

Close