Relković za Direktno: SDP-ova ponuda je zamka za Milanovića, a oni ionako nemaju što izgubiti

Medijske napise kako bivši premijer Zoran Milanović može očekivati potporu SDP-a, ako će na predsjedničke izbore ići kao njihov kandidat komentirao je za portal Direktno politički analitičar Ivica Relković. On smatra kako je takva ponuda SDP-a zapravo zamka za Milanovića.

“Takav primjer imamo i znamo što se dogodilo. Na posljednjim lokalnim izborima Anka Mrak-Taritaš dobila je i SDP-ovu potporu i bila je kandidat svoje stranke, tada HNS-a. To joj je bio lakši put do drugog kruga i potpuno nemoguća situacija pobjede nad Milanom Bandićem”, podsjeća naš sugovornik te tvrdi da bi se isto dogodilo i bivšem premijeru i predsjedniku SDP-a.

“Kada bi Milanović postao SDP-ov kandidat, moguće je da bi ušao u drugi krug, ali ne i da bi pobijedio kao SDP-ov kandidat Kolindu Grabar-Kitarović”, uvjeren je Relković i dodaje: “Ako Bernardićev prethodnik želi pobjedu na predsjedničkim izborima on ne može biti SDP-ov kandidat, jer SDP ne može pokupiti glasove svih drugih koji su protiv Kolinde; to se vidi i na zadnjim anketama, gdje bi čak dio birača SDP-a u drugom krugu dao glas aktualnoj predsjednici”, obrazlaže taj politički analitičar.

Uvjeren je da tom ponudom SDP radi zamku Milanoviću prema ovom scenariju: ‘budi naš i propadni, jer mi ionako ne možemo pobijediti, a ti si time završio svoju političku karijeru, pa i onaj dio karijere čačkanja po SDP-u’.

Naime, Relković smatra da SDP nema što izgubiti. Ako Milanović ne bude njihov kandidat oni u svojim redovima ionako nemaju osobu koja može računati ne samo na pobjedu na predsjedničkim izborima nego uopće na ulazak u drugi krug. “U njihovom biračkom tijelu je Anka Mrak-Taritaš popularnija od bilo kojeg SDP-ovca”, ističe.

Na predstojećim predsjedničkim izborima Relković očekuje puno kandidata, više od njih deset. To sa sobom nosi i rascjepkanost biračkog tijela i samo Milanović, vjeruje, može ‘ugasiti’ druge kandidate, međutim, nedovoljno za pobjedu, jer ga SDP kao stranka limitira.

Najsigurnija karta za potvrdu Kolindina mandata

Međutim, Milanović je tom političkom analitičaru i inače upitan kao kandidat jer, smatra,  na izborima ne može ponuditi ništa novo. “On je naizgled najozbiljniji izazivač, ali nije izazivač koji može računati na pobjedu. Milanović je Kolindi možda najsigurnija karta za potvrdu mandata. I sa SDP-om i bez njega, ali sa SDP-om sasvim sigurno”, jasan je naš sugovornik.

Bez SDP-a bi imao veću šansu jer bi u kampanji mogao računati potencijalno na dio glasova, na koji kao SDP-ov kandidat ne bi mogao, a to je dio desnih glasova što je već testirao u posljednjim kampanjama u svom odnosu prema braniteljima, ali i prema istočnim susjedima što je rezultiralo stvaranjem slike o njemu kao nacionalnom političaru i zaštitniku, analizira dalje Relković.

U takvoj kampanji, upozorava, SDP bi mu bio samo uteg. Naročito SDP za kojeg se zna da bi to bio njihov kompromis jer ne mogu jedinstveno stati iza njega. “Milanović je lice za koje dio njih u SDP-u smatra  da je doveo stranku u stanje u kojem je sada. Tu jednostavno  nema sinergijske snage za uspješnu kampanju. Zar mislite da će Davor Bernardić i njegova ekipa trčati po terenu i vikati to je naš kandidat?”, slikovit je Relković.

Nije uvjeren ni da je Milanović, i u slučaju da samostalno krene u utrku za predsjednika države, išta više od ozbiljnog izazivača. Sumnja da bi on potrošio svoje ime samo zato da bi ušao u drugi krug i nakon toga izgubio. Misli da Milanović zapravo cijelo vrijeme, koristeći medije, samo ispituje teren i da će, što se predsjednički izbori budu približavali, biti sve dalje od želje za kandidaturom.

“Uostalom, sa 17 posto potpore koliko mu trenutačno daju ankete ne može računati da će pobijediti aktualnu predsjednicu. Jednostavno, to je premalo”.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Mijo Prša Mijo Prša napisao:

    NE SLAŽEM SE SA RELKOVIĆEM

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Istina o o Zagrebu 8. svibnja 1945. i ulasku partizana u njega

Nigdje nikada, međutim, nije napisana ili javno izgovorena ona prava istina o partizanskom oslobođenju Zagreba – ma koliko ona nekima...

Close