Published On: Pon, sij 29th, 2018

ROBERT VALDEC PITA: A tko je bila ‘krtica’ iz Josipovićevog ureda?

”Bio sam pozvan na kafu i razgovor od strane savetnika predsednika Josipovića… Državni je organ, moglo bi zasmetati, ja sam istog momenta, naravno razgovarali smo telefonom, pozvao hrvatsku službu u Zagrebu i rekao – dobar dan, mene je pozvao taj i taj čovek na kafu i razgovor i ja smatram za potrebno da vam to prijavim. Oni kažu, hvala gospodine Živaljeviću… ”

Često se uspavljujem raznim govornim emisijama koje iskopam na Youtubeu – u prvoj minuti pogledam lica sudionika pa sklopim oči, pratim razgovor i najčešće utonem u san već nakon desetak minuta. Pa ako je nešto zanimljivo, nastavim sljedeće večeri. A jedna od najdražih mi je ‘Ćirilica’ legendarnog srpskog novinara Milomira Marića u kojoj ugošćuje najrazličitije likove s kojima brusi politiku i po dva sata, a Hrvatska je, u pravilu, ako već ne glavna, a ono vrlo često sporedna tema tih razgovora.

Tako sam naletio i na ‘Ćirilicu’ emitiranu još prije nekoliko mjeseci u kojoj je jedini gost bio visokopozicionirani srpski obavještajac, visoki časnik BIA-e (Bezbednosno Informativna Agencija) Goran Živaljević Guta.

I ovaj put utonuo sam u san, no ujutro, probudivši se, po glavi mi se motao njegov monolog s početka ovog teksta. Nisam bio siguran jesam li to sanjao ili sam to čuo u polusnu pa sam emisiju koja traje skoro dva sata krenuo pregledavati opet. I opet.

Nisam sanjao. Živaljević je jasno i glasno, navodeći funkciju, ali ne i ime, ispričao tu anegdotu iz svoje špijunske karijere, da bi ilustrirao nešto posve drugo, no nekoliko se puta opet vraćao na razdoblje koje je proveo u Zagrebu kao ‘rezident’ BIA-e – službeno registriran pri našem Ministarstvu vanjskih poslova kao prvi savjetnik veleposlanstva, ali i pri našoj SOA-i kao časnik srpske službe. Dakle, nikakav tajni zadatak, čak mu je i na posjetnici pisalo tko je i što je. Stoga, zabune nije moglo biti.

Iako je emisija, zapravo, bila posvećena Živaljevićevoj makedonskoj epizodi, gdje je, na istoj funkciji bio u središtu skandala budući da se našao usred kaosa u makedonskom parlamentu i zbog čega je izbio i međudržavni spor, on je, prisjećajući se svojih zagrebačkih dana iznio mnoštvo detalja zanimljivih za analiziranje.

Posebice analiziranje koliko je Hrvatska, u stvari, obavještajno izbušena zemlja.

Naime, službenom rezidentu srpske obavještajne službe, koji se pohvalio čak i time kako je imao svoj stalni stol ispred kafića Charlie na zagrebačkoj špici, ‘na noge’ su dolazili viđeni Hrvati koji su posve sigurno znali s kim piju kavu.

Spominje tako ugledne povjesničare, ‘najpoznatijeg hrvatskog odvjetnika’ i ‘najboljeg hrvatskog novinara’. Njihova imena možemo samo nagađati jer izbor je ipak malo širi. No, sastajao se, kaže, čak i s jednim bivšim predsjednikom Vrhovnog suda! Tu je izbor već sužen na dvojicu. I vrlo zanimljiv.

Naime, od onih koji se uklapaju u taj opis jedan je u karijeri bio član Ustavotvorne komisije, Komisije za ratne zločine RH, predsjednik Izborne komisije i član Državnog sudbenog vijeća.

Drugi, i vjerojatniji Živaljevićev sugovornik, prije imenovanja na položaj predsjednika Vrhovnog suda bio je i predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost! Zgodno, zar ne?

Primao je na raport Živaljević i pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj od kojih su mu stalni sugovornici bili vladika Porfirije i Milorad Pupovac, ali i brojni drugi. U Beogradu je, ispričao je, pak, po restoranima na Skadarliji ugošćavao čelnike hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije koja ga je, naglasio je, tijekom mandata u Zagrebu bezuspješno pokušavala zavrbovati.

No, svakako, najintrigantniji su kontakti jednog od savjetnika bivšeg predsjednika Josipovića koji su, kako je rekao, tek na njegovu intervenciju postali ‘službeni’. O kojem se savjetniku radi, možemo samo nagađati, a iako ih je bivši predsjednik imao cijelu bulumentu, rijetko koje bi me ime s popisa previše iznenadilo. No, pokušao sam i to izanalizirati.

Kako je očito bila riječ o muškoj osobi, savjetnice otpadaju pa nam preostaje zanimljivo društvo. Drago Pilsel otpao je na početku, tako da on otpada, no ostatak ekipe je reprezentativan: nekadašnji zamjenik ministra obrane Zlatko Gareljić, profesor Siniša Tatalović, obavještajac Saša Perković, bivši jugo-diplomat Budimir Lončar te glavni Josipovićev analitičar Dejan Jović. Ne vjerujem da sam nekoga preskočio, jedan od njih bio je Živaljevićev sugovornik ‘uz kaficu’, a svi su, redom, po svojoj funkciji, morali znati koga zovu ‘na kafu’. I o tome izvijestiti svog šefa – predsjednika države, ili je ‘kafenisanje’ i dogovarano po njegovom nalogu.

Nije ovo prvi put da je iz Beograda stigla informacija o ‘neformalnim’ kontaktima bivšeg predsjednika sa srpskom diplomacijom. Još kao saborski zastupnik, ali i član hrvatskog pravničkog tima za tužbu protiv Srbije za genocid, napisat će još 2012. godine u svojoj knjizi uspomena ‘Zagreb indoors’ bivši srpski veleposlanik RadivojCvetičanin, sastajao se, neformalno, sa srpskim veleposlanikom:

“…U dva sata razgovora nismo, međutim, uspeli da dopremo jedan do drugoga. Doneo mi je svoju uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine. Devedeset i pet odsto Srbi. Potvrđuje da je izašao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije. Nije od toga pravio pompu. Kazao sam da mi prirodno cenimo taj gest…”

Nakon što je priču o tome u Večernjem listu ”otvorio” Ivica Šola, ekspresno je potjeran iz tih novina, Ivo Josipović se nevješto pokušao izvući iz svega i ubrzo je sve palo u zaborav.

A onda, ko za vraga, eto ti Gorana Živaljevića u ‘Ćirilici’ i Valdeca kojeg to uspavljuje.

https://www.youtube.com/watch?v=D08uRp7ZI5E

‘sporni dio’ je na 36.56, no cijela je emisija vrlo zanimljiva

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Hasanbegović o Jokiću: On je estradna zvijezda

Zlatko Hasanbegović je sudjelovao, kao vanjski recenzent, u radu ekipe Borisa Jokića, a za to je dobio i mali honorar....

Close