Published On: Pet, sij. 11th, 2019

Šest oporbenih zastupnika traži sjednicu Odbora za medije o tužbama HRT-a protiv svojih novinara

Šest zastupnika oporbenih stranaka u Hrvatskom saboru zatražit će sazivanje tematske sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj bi se raspravljalo o tužbama koje je Hrvatska radiotelevizija (HRT) podignula protiv svoje dvoje novinara, Hrvatskog novinarskog društva i drugih medija, potvrdio je u četvrtak član Kluba nezavisnih zastupnika Bojan Glavašević.

Uz njega, zahtjev za sazivanje sjednice potpisat će i SDP-ovci Nenad Stazić, koji je ujedno i potpredsjednik tog Odbora, Damir Tomić i Darko Parić, te Mostov Nikola Grmoja i GLAS-ov Goran Beus Richembergh. Zastupnici opozicije iskoristili su poslovničku mogućnost za sazivanje sjednice po zahtjevu trećine članova Odbora.

Nakon što prikupe potpise i prijedlog upute predsjedniku Odbora Andriji Mikuliću, što se očekuje u idućih nekoliko dana, on je dužan u roku osam dana sazvati traženu sjednicu, što znači da bi se sjednica trebala održati u drugoj polovini siječnja.

HRT je krajem prosinca prošle godine najavio tužbe protiv Sanje Mikleušević Pavić, predsjednice ogranka HND-a na HRT-u, zbog priopćenja iz rujna o preprodaji ulaznica Drage Ćosića za finale Svjetskog nogomenog prvenstva u Rusiji.

U priopćenju HND-ova ogranka također se propituje visoki honorar od pola milijuna kuna za serijal u vanjskoj produkciji “Je li moglo drugačije” o pretvorbi i privatizaciji, koji u ogranku smatraju dubioznim zbog “opravdavanja grabeža, korupcije i bezakonja”.

HRT je također tužio suspendiranog novinara Hrvoja Zovka, koji je aktualni predsjednik HND-a, te sam HND.

Javna televizija od svoje zaposlenice Mikleušević Pavić zbog priopćenja traži naknadu štete od 50.000 kuna, od Zovka traži 250.000 kuna “zbog povrede ugleda i časti” te od HND-a 200.000 kuna.

HND je, odmah po zaprimanju tužbi, reagirao konferencijom za novinare na kojoj je konstatirano kako su tužbe “nastavak represije koja se provodi na HRT-u”.

U vezi sve većeg broja tužbi protiv novinara i medija ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je najavila osnivanje Vijeća za medije koje bi imalo ulogu regulatornog tijela.

Na taj način ne bi jedini institut zaštite pojedinca bilo podizanje sudskih tužbi, nego bi postojao regulator u kojem bi stručne osobe ocjenjivale je li došlo do kršenja zakona, a time bi se smanjio i pritisak na medije, obrazložila je ministrica.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Kronologija događaja oko nabave borbenih zrakoplova od Izraela

Izraelsko izaslanstvo predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom u četvrtak je na sastanku u Zagrebu obavijestilo ministra obrane Republike...

Close