Skandalozna izjava Ive Josipovića: Fratri sa Širokog bili su legitiman vojni cilj

Bivši predsjednik Ivo Josipović u izjavi za Novi list dotakao se pogubljenih svećenika na Širokom Brijegu sa čime se među ostalim povezuje i postrojba kojom je upravljao njegov otac Ante.

“Fratri sa Širokog Brijega bili su legitiman vojni cilj”, rekao je Josipović koji je po svemu sudeći nastojao ovom retorikom opravdati smaknuće 66-ero svećenika koje su pogubili komunisti.

Podsjetimo, kako je naš portal ranije pisao svjedoci vremena, kojima pamćenje seže u doba kada je Ante Josipović, otac bivšeg predsjednika Ive Josipovića provodio svoje viđenje nove pravednosti, sve su sablasniji. Svjedočanstvo o njemu sličnima iznio je svojevremeno Hrvatski list donoseći priču bivšeg oficira JNA Marka Protića, koji pak kazuje – “nije mi žao što smo ubijali fratre hicima u leđa”.

Oficir koji je u to doba živio na zagrebačkom Voltinom naselju priznaje da je kažnjen opomenom zbog ubojstva fratara u Bugojnu 1944. godine. A zbog likvidacija se nije pokajao jer je čuo da su svećenici surađivali s Gestapom. Zanimljivo, dotični zločinac za svoja zlodjela nikada nije odgovarao, baš kao niti mnogi drugi akteri toga vremena. Primjera radi, Ustavni sud nedavno je oslobodio Josipa Boljkovca, a Hrvatska je još uvijek jedina tranzicijska zemlja koja do danas nije osudila niti jednog komunističkog i partizanskog zločinca. Ne treba to previše čuditi kada se zna da ti i takvi likovi i danas uživaju političko društvenu zaštitu koju predvodi počasni antifašist Stipe Mesić, ali i Ivan Fumić, Ivo Josipović, Vesna i Zoran Pusić, Milorad Pupovac, Anto Nobilo i slični.

U skladu s time Protić, ubojica fratara, unatoč dokazima nije postao predmetom istrage premda je spomenuti medij objavio čak dva pisma, jedno žrtve, a drugo njegovo. Tim pismima dokazuje se da je zločin počinjen, a prema tim dokazima on je pucao u leđa dvama nenaoružanim fratrima u rujnu 1944. godine u Bugojnu. Župnika je ubio prvim metkom, dok je drugi teško ranjen, a kasnije i spašen. Pronađeno je i pismo svećenika koje, osim što detaljno opisuje taj zločin otkriva kako su i drugoj prilici partizani gnjusno ubijali bolesnike u krevetima kiruškog odjela u Travniku. Partizansko strijeljanje s leđa fratara opisao je 1949. godine u Rijeci sudionik izvršitelj bivši kapetan JNA Protić, na četiri strtanice naglašavajući da je izvršavao partijske zadatke. Taj umirovljeni oficir JNA s činom potpukovnika biva zaposlen na Odjelu narodne obrane u Trešnjevci do 1990. godine te je jedan od rijetkih preživjelih iz pobjedničke partizanske klaonice u Bugojnu i Travniku. Kada je kažnjen partijskom opomenom radi likvidacije dvojice fratara, jer nije dobro organizirao kako fratre treba likvidirati, doslovno je zapisao vlastoručno:

“Kažnjen sam partijskom opomenom 10. 9. 1944. radi likvidacije (ubistva) dvojice fratara u Bugojnu 1944. prilikom oslobođenja grada. Kažnjeni smo ja i moj komandir čete Lončar Jovo radi toga što nismo dovoljno organizirali kako treba fratre likvidirati. Kazna je na mene pravilno djelovala i uvidio sam, da sam kao partijski rukovodilac slabo organizirao likvidaciju ovih narodnih neprijatelja, koji su još tada uživali izvjesnu simpatiju religiozno zaostalog sloja naroda.”

U emisiji Bujica o zločinima Ante Josipovića progovarao je splitski kirurg dr. Hrvoje Tomasović.

“Njegov ćaća je konjem u Baškoj Vodi ušao u crkvu i sorio oltar! Moja baba je svjedok tome jer je iz toga kraja! To je zločinac iz Bikovskog odreda”, rekao je kirurg. Otac predsjednika Josipovića bio je član 11. dalmatinske brigade poznate po ubojstvu franjevaca u Širokom Brijegu, ali i po ratnim zarobljenicima na Kočevskom rogu. Knjiga 11. Dalmatinska brigada’, Milana Rake i Slavka Družijanića, izdana u Splitu 1987. piše o nizu manje poznatih zanimljivosti o toj partizanskoj postrojbi.

Dva detalja su posebno interesantna u svezi te postrojbe:

1. selekcija političkih kadrova u vlasti iz redova 11. dalmatinske brigade i utjecaj koji se proteže do današnjih dana

2. brojni ratni zločini i pokolji nad ženama, djecom, svećenicima i općenito civilima, kao i razoružanim i zarobljenim vojnicima

Također, zanimljiv dio jest popis pripadnika te partizanske postrojbe i njihov utjecaj na kasniji politički život kako Jugoslavije, tako i današnje Hrvatske koji je izrazito velik. Uz masovan pokolj tisuće civila i vojnika nakon okončanja Drugog svjetskog rata u Kočevskom Rogu u Sloveniji, masovno ubijanje svećenika i redovnika u samostanu na Širokom brijegu, najpoznatiji su slučajevi koji se stavljaju na teret te brigade i njenih vojnika.

Otac Ante bio je u vrhu postrojbe koja je sudjelovala u pokolju franjevaca na Širokom brijegu, a zadnji amen davala je CK, to pak znači da je on izravno sudjelovao u donošenju odluka. Mržnja je u tome periodu posijana po Širokom brijegu, malom hercegovačkom gradu, koji i danas pamti krv i pepeo iz tih vremena. Fratri su ubijeni i spaljeni, svjedoci ubijeni ili zaplašeni, ali Široki nije ostao prazan i pust. Postoji čak i izvorni zapisnik razgovora koji su dr. fra Bonicije Rupčić i dr. fra Rufin Šilić vodili s časnom sestrom Emeranom Kozina 23. listopada 1945. godine u Mostaru radi rasvjetljavanja ubojstava širokobrijeških fratara.

S. Emerana (krsno ime Dragica) Kozina rođena je 1916. u Međugorju. Bila je u Širokom Brijegu na službi od rujna 1944. do 8. veljače 1945 kao kuharica u samostanskoj kuhinji. Iz njezinog svjedočenja treba istaknuti:

“Ja mogu svagdje i svakome reći, da nije nijedan, koji je bio sa mnom u samostanskom podrumu, a bili su svi osim fra Dobroslava, izvinite bio je stari fra Marko Barbarić bolestan i ležao je u svojoj sobi u samostanu. Ja mislim nije mogao pucati, kad se nije mogao ni ustati s kreveta. Kad je bio zdrav, jedva je držao kašiku u ruci.”

“U zadnje vrijeme sigurno su znali i govorili da će partizani doći na Široki Brijeg, ali su govorili: ‘Mi nismo ništa krivi, pa što ćemo bježati’”.

“O pričešćivanju ne znam ništa, jer sam već u četiri sata bila odijeljena od njih. Dok sam bila s njima, vidjela sam neke da se ispovijedaju, npr. fra Borislava i fra Žarka. Fra Dobroslav je i mene upozorio bih li se ja ispovjedila, ali stojeći, da ne bi stražar primijetio. Tako su činili i svećenici. Uostalom dok smo još bili u podrumu, primili smo svi zajedničko odrješenje. Podijelio nam ga je vlč. fra Stanko”.

Ne treba zaboraviti ni posmrtne ostatke koji su iskopani u različitim masovnim grobnicama.

O zločinima ove brigade progovarali su i korčulanski partizani Ivan Gugić i Ivan Marinović, inače pripadnici 3. satnije 3. bojne 11. Dalmatinske brigade. Pokajničko priznanje prije smrti o zločinima 11. Dalmatinske brigade dao je njen pripadnik, partizanski major Simo Dubajić. Hrvatska javnost ga više pamti kao jednog od vođa i organizatora četničke pobune u Dalmaciji prije i za vrijeme Domovinskog rata. Otac predsjednika Josipovića bio je jedan od prvih pripadnika malog partizanskog odreda u makarskom zaleđu, a prema vlastitom kazivanju iz rodne Baške Vode otišao je 1942. godine u ilegalni partizanski odred na Biokovu, iz kojega je 1943. godine osnovana poznata Biokovska brigada koja je kasnije stasala u zloglasnu 11. dalmatinsku brigadu u sastavu 26. partizanske divizije.

U prvim danima rata otac Ante bio je jedan od čelnik ljudi SKOJ-a na teritoriju Makarske. Kasnije postaje predsjednik i član Narodnooslobodilačnog odreda za općinu Makarska, sekretar općinskog komiteta SKOJ-a te član općinskog komiteta KPJ za Makarsku. To su dužnosti Ante Josipovića koje je obnašao do odlaska u izbjeglički logor EL Shattu gdje je sve do konca rata bio sekretar SKOJ-a i član Komiteta KPJ za zbjeg. Na vrhuncu političke karijere Ante Josipović obavljao je visoku dužnost člana Izvršnog komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske što je bila jedna od najviših pozicija u komunističkoj Hrvatskoj. Tamo je postavljen u vrijeme obračuna rigidnog komunizma s progresivnim naprednim hrvatskim pokretima znanim kao hrvatsko proljeće. Inače, i Višnja Pusić, majka današnje ministrice Vesne Pusić sestra je Vuka Anđelinovića, uglednog člana 11. dalmatinske brigade, pripadnika Drugog bataljona zloglasne postrojbe. Unatoč svjedočanstvima sudionika pokolja, pripadnika zloglasne brigade, priča o toj jedinici nikada nije dobila završetak. Tu postrojbu od početaka je pratio naziv zločinačka, a to pamte i žitelji Vrgorca, odnosno 33 nevina stanovnika toga grada ubijena 1942. godina, kada je taj odred ušao u njihovo mjesto. Bio je to prvi masovni pokolj civila u Dalmaciji kojega je izvršio Biokovski odred, iz kojega je nastala 11. dalmatinska brigada. Premda zločini nikada do kraja nisu razriješeni, zahvaljujući pojavi neovisnih medija priče o Josipovićevom ocu uspijele su dobrijeti do javnosti.

Displaying 44 komentara
Have Your Say
 1. Možeš biti školovan koliko hoćeš, ali smradu to ne pomaže!😰😰😰

 2. Ivan Ivica Bogic Ivan Ivica Bogic napisao:

  Zato što ih je njegov ćaća pobija

 3. Josip Pavlic Josip Pavlic napisao:

  Zlocinacko pasce. Sta ti je caca bio i sta si ti?

 4. Baltazar Grga Baltazar Grga napisao:

  Nadam se da ćeš jednom.

 5. Ivica Tesija Ivica Tesija napisao:

  Dođe li do rata bit ćeš i ti na redu

 6. Anton Schmeer Anton Schmeer napisao:

  I Hrvatska to tolerira ma podhitno sa njima u HUDU JAMUUU!

 7. Robert Brkljača Robert Brkljača napisao:

  Lignjo jugoslovenska ti si meni oduvjek bio legitimni vojni cilj i to dostizni vjeruj mi

 8. Ivan Grbesa Ivan Grbesa napisao:

  Sto cekate fratri i svecenici? Zasto se javno ne ukljucite u borbu protiv zla i osoba koji vas mrze i zele unistit?

 9. AKO BOG DA BIT CES I TI LEGITIMAN CILJ KOPILE KOMUNISTICKO SUGAVO.

 10. To su ti visoko obrazovani skolovani pa jos k tome znaju svirati ugladjeni pod kravatom ciji ocevi vuku krvave tragove za sobom Sramota tko je sve uspio biti predsjednik ove bijedne drzave koju ne prestaju zlorabiti koje kakvi profesorcici doktori sudci skolovana bagra

 11. Zarko Petrovic Zarko Petrovic napisao:

  Ponovno nam Ivo Josipović, bivši crveni predsjednik drži lekcije. Sada su svećenici njegova omiljena tema. Sjećamo se jako dobro ljegovih veliki djela. Domovinski rat je bio za njega građanski rat a ne velikosrpska agresija. Napad na Dubrovnik je bio ” splet nesretni okolnosti”. U Sarajevu izjavljuje da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. U Izraelskom knesetu (saboru) izjavljuje da Hrvatskom još uvijek gmižu ustaške zmije. Njegovo veliko djelo za 5 godina vladavine, bilo je proglašenje VESNE TERŠELIĆ ” našom savjesti. Još uvijek nije poznato kako je i na koji način” dobio židovske stanove” u Zagrebu.

 12. Nenad Levar Nenad Levar napisao:

  ZBOG OVOGA HLGA TREBA KAZNENO PRIJAVITI ZBOG DIRENJA MRZNJE UVRJEFIO JE SVE KATOLIKE OVAJ ZLOCINAC PRIPADNIK ZLOCINACKE KOMUNISTICKE PARTIJE I KOMUNIDTI TREBAJU BITI LEGITIMNI CILJ U SVAKOJ DEMOKRATSKOJ DRZAVI

 13. Peter Dlaka Peter Dlaka napisao:

  ma i on je legitiman cilj 🖕🏻

 14. Vinko Bilaver Vinko Bilaver napisao:

  Tvome ocu jeba ti mater svoju smeće

 15. Zarko Sliskovic Zarko Sliskovic napisao:

  Mars Djubresa 👎izdajnik👎

 16. Niko Krnjic Niko Krnjic napisao:

  ljudi on je tatu sisao pustite.ga neka i dalje dudla vidi te kakav je blijed jadnik netreba mu veća kazna

 17. Ana Ila Ana Ila napisao:

  Plju svinjo zločinačka…

 18. Niko Krnjic Niko Krnjic napisao:

  lignja komunistička šljam dno dna pokri se kupusovim listom

 19. Tonci Loncar Tonci Loncar napisao:

  Koje smeće od čovika

 20. Marko Kovac Marko Kovac napisao:

  djubre jedno fasisticko

 21. Smrad od čovjeka,smeće

 22. Ee moj narode pa ti komunistički izrodi ,i sprdajuse sa našim žrtvama,fujjj gamadi.

 23. Miladin Tomas Miladin Tomas napisao:

  Bio predsjednik RH,a mrzi hrvate katolike.To nema nigdje. Smrad nad smradovima

 24. Marinko Drljo Marinko Drljo napisao:

  Haps i Ludnica Mora daje petokrakom pravljen kadje ovoliko lud

 25. koji trubadur. sram neka ga bude.

 26. Mora tatu krvnika braniti.

 27. Mika Kurpes Mika Kurpes napisao:

  Tvoj zlikovac otac je legitimni zlocinac koji je napravil legitimnog smrada crvenog kmera

 28. A što drugo očekivati od njega…

 29. Nigdje ne piše da su ubili bilo kojeg pravslavnog pops

 30. Jadna li si hrvatsko moja dok retardirane budale te vode…..

 31. Gordana Marsic Gordana Marsic napisao:

  Smece se ne smije reciklirati . Jer smece uvjek ostaje smece

 32. Josip Budak Josip Budak napisao:

  Kako te nije sramota da se pokazujes u javnosti dubre komunisticko isti si ko tvoj stari

 33. Marica Beslic Marica Beslic napisao:

  Sotono doce i tvoj kraj

 34. Nimalo lud samo rekao sto misli a misli kao i caca mu

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Formula 1: Bottas osvojio startnu poziciju na utrci VN Kine

Finac Valtteri Bottas (Mercedes) krenut će s prve startne pozicije u nedjeljnu utrku za Veliku nagradu Kine Svjetskog prvenstva vozača...

Close