Published On: Čet, srp. 11th, 2019

Skupina za nestale osobe na summitu Berlinskog procesa

Skupina za nestale osobe izvijestila je o aktivnostima provedenim u sklopu odredaba Okvirnog plana te ostvarenom napretku od studenog 2018. do srpnja 2019. godine

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić, sudjelovao je na sastanku Skupine za nestale osobe u sklopu summita Berlinskog procesa, održanom 4. srpnja 2019. u Poznanu (Poljska), s ciljem izvješćivanja o provedbi odredaba Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije.

Uz pomoćnika ministra, na sastanku su sudjelovali i drugi čelnici tijela nadležnih za traženje nestalih osoba, sudionika Skupine za nestale osobe: Kolegij direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine te čelnici Komisije za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestala lica Republike Kosovo i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Sastanku su podršku pružili i predstavnici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva te Regionalna koordinacija udruga obitelji nestalih osoba održanog u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Na ovogodišnjem summitu država članica Berlinskog procesa održanom u Poznanu (Poljska) Skupina za nestale osobe izvijestila je o aktivnostima provedenim u sklopu odredaba Okvirnog plana te ostvarenom napretku od studenog 2018. do srpnja 2019. godine. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić naglasio je aktivnosti koje se odnose na Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije te naglasio kako se u predstojećem razdoblju očekuje njena javna objava kako bi zainteresirana javnost, ali u prvom redu članovi obitelji, imali pristup usklađenom popisu nestalih osoba u obliku jedinstvene, interaktivne Baze podataka.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruga obitelji nestalih osoba okupljenih u Regionalnu koordinaciju udruga obitelji nestalih koji temeljem odredaba Okvirnog plana predstavljaju mehanizam praćenja napretka tijela nadležnih za traženje nestalih osoba. Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te članica Upravnog odbora spomenute Regionalne koordinacije, Ljiljana Alvir, naglasila je kako postoje određeni pomaci u procesu traženju nestalih osoba od potpisivanja Okvirnog plana te zahvalila na ustrajnosti u provođenju istog.

Radu Skupine za nestale osobe pružili su i predstavnici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva te je u tom smislu ministar nadležan za Europu i Ameriku, sir Alan Duncan, izrazio suosjećanje s teretom neizvjesnosti koji nose članovi obitelji nestalih osoba te pozdravio učinjeni napredak i ponovio kako će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s podrškom radu Skupine za nestale osobe.

Podsjetimo, tijekom summita država članica Berlinskog procesa održanog u Londonu, u srpnju 2018. godine prvi je put uvrštena rasprava o rješavanju pitanja nestalih osoba te su predsjednici vlada Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kosova, Njemačke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije te Ujedinjenog Kraljevstva potpisali Zajedničku deklaraciju o nestalim osobama s ciljem intenziviranja procesa traženja preostalog broja od 12.000 osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije.

Nakon usvajanja Deklaracije, uslijedilo je potpisivanje Okvirnog plana za traženje osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije u Haagu, u studenom 2018. godine temeljem kojeg je formiran multilateralni mehanizam – Skupina za nestale osobe sastavljena od čelnika tijela nadležnih traženje nestalih osoba država Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Kosovo i Republike Srbije.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Udario u kućicu i pomaknuo je: Na toj strani sjedila blagajnica

Danas poslijepodne je na naplatnim kućicama Sveta Helena, na A4 kod Zagreba, automobil punom brzinom naletio na dva vozila koja...

Close