Published On: Čet, ožu 29th, 2018

Slovenija: Produljenje embarga za zapošljavanje Hrvata po redovitom postupku

O zakonu po kojemu bi tržište rada u Sloveniji za tražitelje posla iz Hrvatske ostalo zatvoreno još dvije godine slovenski će parlament odlučivati po redovitom, a ne skraćenom postupku, kako je predlagala vlada Mire Cerara, odlučeno je u četvrtak na kolegiju predsjednika parlamenta.

Protiv zaključka da se o “Prijedlogu zakona o promjeni Zakona o produljenju prijelaznog razdoblja na području slobodnog kretanja državljana Republike Hrvatske i njihovih obiteljskih članova” u parlamentu odlučuje po nešto skraćenom, ubrzanom postupku izjasnio se dio oporbenih zastupnika, predstavnika u kolegiju predsjednika parlamenta koji je odlučivao o dnevnom redu preostalog rada parlamenta do kraja mandata.

Oni su upozorili da o toj temi nije bilo šire političke rasprave i da je Gospodarska komora Slovenije izrazila kritike o smislu toga da Slovenija bude među rijetkim članicama EU-a koje će dodatne dvije godine držati zatvorenim svoje tržište rada za tražitelje posla iz susjedne članice te da bi taj potez mogao imati gospodarski negativne posljedice.

Simona Kustec Lipicer, predsjednica zastupničke skupine Stranke modernog centra (SMC), koju vodi premijer na odlasku Miro Cerar, rekla je da se slaže da zakon u parlamentu bude razmatran po redovnom postupku i da skraćeni postupak usvajanja “nije najoptimalniji” jer ta tema zaslužuje širu parlamentarnu raspravu.

“Dobili smo dopis Gospodarske komore i vrlo ozbiljno uzeli njihove kritike te ocjenjujem da je u svjetlu toga o sadržaju zakona potrebno govoriti malo šire”, kazala je zastupnica iz premijerove stranke.

O mogućoj zakonskoj odluci da slovensko tržište rada za Hrvate ostaje u Sloveniji i dalje zatvoreno, najviše do 2020. godine, vlada Europsku komisiju mora izvijestiti najkasnije do kraja lipnja, kad istječe pet godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

U suprotnom bi se smatralo da je od početka srpnja i u Sloveniji tržište rada za hrvatske državljane otvoreno, prema tumačenju nekih medija, koji ocjenjuju da vlada tako o tom pitanju zadržava nešto manevarskog prostora jer parlament sve do izbora novog saziva zadržava svoje pune zakonodavne ovlasti. Hina

Leave a comment

Read previous post:
Tomislav Josić o ponavljanju suđenja branitelju Živkoviću

Tomislav Josić o ponavljanju suđenja branitelju Živkoviću: ‘Volio bih da je hrvatska država uložila toliko truda da osudi one koji...

Close