Published On: Uto, ožu. 12th, 2019

SPOMENIK S BLEIBURGA PRENIJETI U CRKVU HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI I TAMO DRŽATI KOMEMORACIJE

Ne postoji životna situacija u kojoj čovjek ne može ostati častan i dostojanstven. Onda kad ga žele poniziti, kad vrijeđaju, lažu, kad raspolažu silom i koriste ju kako bi ga progonili… Uvijek se može ostati častan i dostojanstven. Pitanje je samo cijene koju je spreman platiti.

Mi Hrvati, čini se, ponekad to zaboravljamo. I dopuštamo sebi da nas oni koji nam nisu skloni uvaljaju u vlastito blato. Umjesto da ostanemo izvan te kaljuge, mi bez mnogo razmišljanja spremno ulazimo u nju, iako bismo trebali znati kako je to najčešće i cilj onih koji nas pokušavaju u nju uvući.

Punih 45 godina u Hrvatskoj nismo smjeli niti spomenuti Bleiburg, Križni put, Jazovku, Macelj i stotine drugih stratišta, mjesta pokolja i stradanja kroz koja smo prolazili u poraću. Ali, uspomenu su čuvali i sačuvali naši iseljenici, progonjena i žigosana hrvatska emigracija koja se nije mirila s komunističkim lažima i krivotvorinama – i oni malobrojni domoljubi koji su čamili u jugoslavenskim kazamatima zbog istine koju su zastupali i nisu je se htjeli odreći ni po cijenu života.

Danas, 2019. godine, Katolička crkva u Koruškoj brani održavanje svete Mise na Bleiburškom polju. I nije to zasigurno ideja koja je potekla iz glava tamošnjeg svećenstva. Oni su samo provoditelji političkih naloga – čijih, to i nije tako važno.

Uglavnom, nakon reakcije HBK koja je u Hrvatskoj naišla na gotovo jednodušnu potporu, pa i u samom političkom i državnom vrhu, uslijedila je reakcija glasnogovornika nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthiasa Kapellera koji je u ime onih koji su uskratili dozvolu za daljnje održavanje svete Mise za žrtve Bleiburga izjavio kako oni nemaju namjeru nastavljati dijalog s HBK po tom pitanju, te da su sve rekli u svome nedavno objavljenom priopćenju.

I što sad?

Naravno da ne trebamo odustati od pravednih zahtjeva za komemoracijom na mjestu stradanja, ali mali su izgledi da oni koji su postupili po političkom nalogu jačih i moćnijih popuste i prihvate naše argumente. Ne zaboravimo kako Austrija po mnogim pitanjima nije svoj gospodar, kao što ni Vatikan (nažalost) danas nije ono što je bio u vrijeme Ivana Pavla Drugoga.

I što nam je činiti?

Umjesto jalovog prepucavanja u kojemu su nam male šanse da istjeramo pravdu a velike da se uvaljamo u blato, mogli bi možda to riješiti mnogo elegantnije.

U dogovoru s bližnjima i rodbinom žrtava, kao i Počasnim Bleiburškim Vodom i svim drugim udrugama koje njeguju kulturu sjećanja na naše od krvničke komunističke ruke umorene žrtve, razmisliti o tomu da se spomenik oko kojega smo se do sada okupljali na Bleiburgu možda prenese u kompleks Crkve Hrvatskih Mučenika na Udbini ili na Jarun, u crkvu Sveta Mati Slobode.

Nije li vrijeme da konačno počnemo stvarati kulturu sjećanja na žrtve tako što ćemo im odavati počast, izražavati pijetet i držati svete Mise na jednom mjestu – svima koji su se kroz našu krvlju i patnjama ispunjenu povijest tijekom stoljeća žrtvovali za svoj rod, dom, Domovinu i vjeru katoličku?

Kršćani smo i dobro znamo da molitva jednako vrijedi gdje god je izgovorili i da pijetet i štovanje žrtve naših mučenika ne određuje ni vrijeme ni mjesto – nego osjećaj koji nosimo u duši. Ako se iskreno i čista srca moli, Bog to vidi i čuje, bili mi na Bleiburgu, na Udbini, u Zagrebu ili ma kojemu drugom mjestu.

Na kraju, zar i ta simbolika duhovnog povezivanja nas živih i onih koji više nisu s nama, na jednom mjestu – u svetištu nacionalnih mučenika, ne bi bila korak ka onom toliko željenom zajedništvu koje nam nedostaje i još uvijek ga nismo u stanju postići?

 

Zlatko Pinter

Displaying 2 komentara
Have Your Say
  1. Budimir Savarin Budimir Savarin napisao:

    Dobro samo me zanima Ime i Prezime individue koja je ovo predložila. Šta je sljedeće, selimo Ovčaru, spomenik iz Škabrnje, spomen obilježja Herojima domovinskog rata, Jasenovac selimo u Izrael ili Srbiju….itd. Koliko mentalno ograničen moraš biti pa da predložiš nešto ovako?!

  2. Nenad Juric Nenad Juric napisao:

    PRIJE SVEGA TREBALO BI PODNIJETI I TUZBU PROTIV KORUSKOG BISKUPA I U VATIKANU A I EVROPSKOM SUDA ZA LJUDSKA PRAVA…KAO PRVO TO JE MJESTO ZAKUPLJENO I HRVATI NA SVOM VLASNISTVU MOGU RADITI STO HOCE I TO NIJE NJIHOVA CRKVA ILI BILO KAKVI PROSTOR SA KOJIM ONI RASPOLAZU .STO SE TICE PREMJESTANJA SPOMENIKA MISLIM DA TO NIJE BAS NAJBOLJA IDEJE NEGO BI IM JA UZ INAT DOVEO ARHIEPISKOPA ALEKSANDRA HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I JEDNOG OD IMAMA JER TI ZLOGLASNI SOTONISTICKI BISKUPI NEMAJU SA NJIHOVOM VJEROM NISTA I NE MOGU IM ZABRANITI !

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Pravna država za baku Bosu i policajca Nikolu

  Lakše se diše i mirnije spava. Kako i ne bi kad je u posljednjih desetak dana pod bat hrvatske...

Close