Srbi u Vukovaru imati će odsad veća prava na upotrebu ćirilice

Ustavni sud ukinuo je članak 6 u dijelu koja se odnosi na prava građana srpske nacionalne manjine na način da im se bez ograničenja mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku Srpska nacionalna manjina u Vukovaru ostvarivat će bitno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i dalje postojati ograničenja koja proizlaze iz “potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća”.  Proizlazi to iz odluke Ustavnog suda, javlja N1, koji je na sjednici od 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine. Ustavni sud je ukinuo članak 5. Statutarne odluke i to u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine o korištenju materijala na srpskom jeziku i ćirilici, ali tek kada to zatraže u pismenoj formi. Nakon ove odluke Ustavnog suda na usmeni zahtjev se moraju osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu svi materijali za sjednicu Gradskog vijeća, te svih zapisnici sa sjednica bez ikakvih ograničenja. Ustavni sud ukinuo je članak 6 statutarne odluke u dijelu koja se odnosi na prava građana srpske nacionalne manjine na način da im se bez ograničenja mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu cijelog ili dijela propisa akta ili isprave ili tiskanja obrasca, ako je taj propis, akt ili isprava donesen ili obrazac izrađen od strane vukovarskog Gradskog vijeća. Nije prihvatljiv zahtjev kojim je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine osiguraju kad se osiguraju drugi uvjeti, rekao je Šeparović. Sredstva za provedbu zakona osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske, stoga se prava nacionalnih manjina na jezik i pismo ne smiju ugrožavati niti uvjetovati iznosom novca za provedbu. U odnosu na članak 7 statutarne odluke u kojoj se osigurava odgađanje primjene odluke o pravima nacionalnih manjina, Ustavni sud odlučio je, obzirom na povijesna događanja na tom području, da ne postoji razlog zbog kojih bi ovu odredbu trebalo ukinuti, a takav zahtjev nije uputio ni podnositelj u svom zahtjevu, rekao je Šeparović.

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojega je odluka Povjerenstva svojedobno natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade. Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 23 komentara
Have Your Say
 1. Jozo napisao:

  Vukovar nikada smrdljivi bykobap!

 2. Stipe napisao:

  Ne bilo kakvim dvojezičnim dokumentima, pločama i slično! Ništa! Nikada!

 3. Hrvoje napisao:

  Šeparović je jugo-četnički smrad i ne treba ga slušati!

 4. Zvonko napisao:

  VUKOVAR NIKADA NEĆE BITI BYKOBAP!

 5. Ivica napisao:

  Za hrvatski Vukovar! Ne ćirilici!

 6. Nitko nema pravo separovicu braniti da lize srpske guzice

 7. Tonči napisao:

  Sram te bilo Hrvatsko, što je sve hrvatski herojski grad Vukovar dao za tebe a ti ga tako “nagrađuješ”! Srami se Hrvatsko! Bijedo jedna bijedna!

 8. Štef napisao:

  Vukovar nikada bykobap!!

 9. Daniel Žgela Daniel Žgela napisao:

  Ma koji je idiot ovo dozvolio?!

 10. Plenki se opet naguzio pupiju .Čak i to bi dao da mu ne sruše komunističku diktaturu .

 11. Marko napisao:

  Vukovar nije Smrdija! Ne ćirilici!

 12. Nevenka Loborec Nevenka Loborec napisao:

  Imamo u Australiji vise Grka nego u Ateni pa ni jedan natpis nije na Grčkom, Talijanskom, Vietnamskom,Mandarinskom,Turskom Itd. Još malo pa ćemo poklanjati i Jadran

 13. Jarko Stucka Jarko Stucka napisao:

  Dakle, sami Srbi i njihova politika preko Dunava konačno i javno priznaju da nismo isti narod,nemamo isto pismo niti isti jezik,u što nas već više od 1 st.žele uvjeriti.Ako budu dolazili tražiti posao u Hrvatskoj treba tada tražiti prijevode svih dokumenata od raznih svjedođbi do diploma i dokumenata,pa niti priznavati dokumente o obrazovanju ako se nisu školovali po hrvatskim programima.Samo toliko na temu čirilice, srpskog jezika i večinskog jezika Hrvata.za koji kažu kako nisu isti i da ga ne razumiju.S druge strane dunava po najnovijem zakonu Republike Srbije ne postoji niti jedan drugi službeni jezik niti pismo, osim čirilice i srpskog jezika,pa tako niti za hrvatsku manjinu u Srbiji.Druže Šeparoviću, čiji ste vi dužnosnik na funkciji koju trenutno obnašate ? Hrvatske ili SNV-a i Milorada Pupovca.

 14. Goran Klobučar Goran Klobučar napisao:

  Cudno kak u Njemackoj ne pisu cirilicom

 15. Matya Mat Matya Mat napisao:

  al neće za zločine odgovarat štiti ih šeparović i ustavni sud jb.im on mater i oni njemu

 16. Velimir Marcijus Velimir Marcijus napisao:

  Svatko nek čita i piše ko što zna Hrvatski jezik je HRVATSKO PISMO kojim se služe svi građani RH.Ma tkome više treba Srpsko Hrvatski to je prošlost.

 17. Ivan Kovačević Ivan Kovačević napisao:

  Gdje ste jugogenerali iz generalskog zdruga.

 18. Moći će čitati na ćirilici,ako znaju ?

 19. Katarina Furjan Katarina Furjan napisao:

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE..!!!!!!!!!!!

 20. HR DOMOLJUB napisao:

  NE ĆIRILICI!!

 21. Nevenka Loborec Nevenka Loborec napisao:

  Jadnici a čim dođu u Austriju i Njemačku, odma znaju latinicu.

 22. Zare Gusar Zare Gusar napisao:

  Kad nas nisu uspjeli oružjem satrat sad će papirnato zato jer nemamo nikog da ih spriječi. Ako su lojalni građani republike Hrvatske nek poštuju Ustav RH. Službeni jezik Hrvatski, a pismo latinica. Pristanite se više uvlačit u guzice da bi bili na vlasti.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Povijest grada Đurđevca: završena ovogodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Sošice

Iskopano i istraženo oko 220 grobova: U predjelu Sošice na izlazu iz Đurđevca prema prigradskom naselju Mičetinac sutra završava četvrta...

Close