Srpska mašinerija u bivšoj SFRJ gradila politiku da su Hrvati genocidni

images_cms-image-000037667

Treba kazati da je ovo kapitalna presuda i vjerujem da će postati relevantnija. Ostaje pitanje hoće li utjecati o adaptaciji BiH, a presuda neće doprinijeti konsenzusu, rekao je Picula

Je li 40 godina zatvora ratnom zločincu Radovanu Karadžiću zakašnjela kazna za njegove žrtve, kakva je budućnost BiH su samo neka od pitanja na koja su odgovarali gosti predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula, prvi državni odvjetnik i licencirani odvjetnik u Haškom sudu Željko Olujić i zagrebački imam i politolog Mirza Mešić u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Što znači ova presuda?

Čičak: Ne mijenja bitno situaciju. Cijela srpska mašinerija se upregla kako bi pokazali da je prva presuda Krstiću, kako bi oborili te tvrdnje o genocidu. Značajno je da je ta mašinerija u bivšoj Jugoslaviji gradila svoju politiku da su Hrvati genocidan narod. To im se vratilo. Previdjeli su da je postojala televizija koja je prenosila zločine uživo. Ne mislim da će ovo ugroziti RS, a Haški sud je besmislen. Meni ništa ne znači koliko će Karadžić dobiti godina dokle god postoji RS koja je nedvojbeno nastala na genocidu.

Picula: Treba kazati da je ovo kapitalna presuda i vjerujem da će postati relevantnija. Ostaje pitanje hoće li utjecati o adaptaciji BiH. Presuda neće doprinijeti konsenzusu. BiH treba promijeniti štošta kako bi bila zemlja kandidat za EU. Obilježena je 20 godišnjica Daytonskog sporazuma i Bosna i Hercegovina je aplicirala za EU što smo svi pozdravili. Trebat će obaviti velike zahvate u svom ustavu ako žele napredovati.

Referendum o izlasku RS iz BiH.

Mešić: On se smije žrtvama, pravoslavlju, nema budućnost u BiH. Zamislite da Njemačka otvori ustanovu po imenu Adolf Hitler. Za Bošnjake presuda ima određenu težinu. Majke iz Srebrenice neće imati manju bol, ali zato vjerujemo u Sudnji dan. Da su ga i pustili ja znam gdje će doći. Mi smo očekivali doživotnu kaznu zbog satisfakcije.  Ovo nije presuda srpskom narodu već ideologiji koja je imala za cilj istrebljenje muslimana i Hrvata. Dodiku treba trajno zabraniti ulazak u EU.

Gotovinin odvjetnik komentirao presudu, kako komentirate te kazne?

Olujić: Imao sam priliku raditi na tom sudu i znam kako funkcionira, to je političko sudište. Statutom nije predviđeno da se sudi državi. Po pravilima haškog suda, po njegovom statutu i po pravilima o postupku ne sudi se onome koji je započeo rat, to nije inkriminirano niti se za to može suditi, sve se svelo na neku individualnu krivnju. Niti jedna kazna nije adekvatna u odnosu na Karadžića. Kako će se rodbina i majke prihvatiti kaznu gdje se cinično obrazlaže presuda. Niti jedna kazna to ne može nadomjestiti. Suđenja na Haškom sudu su po dekretima, a ne po zakonima. Suci nemaju spoznaja o zakonima na području bivše Jugoslavije, tretirani su kao tri plemena.

Može li ova presuda osporiti RS?

Olujić: Mislim da ne jer je međunarodno sudište koncipirano da sudi pojedincima, a ne i državama. Po postupanju tužiteljstva se vidi cinizam. Da su se malo potrudili, naši prosječni odvjetnici bi dokazali genocidnost. Oni nisu izvukli dokaze da postoji genocid. O tome svjedoči činjenica da je tužitelj kazao da je zadovoljan presudom.

Čičak zamjera Mešiću što o presudi govori kroz prizmu žrtava i onoga što su oni prošli kroz rat.

Čičak: Najveći neprijatelj politike su emocije.

Mešić: Žao mi je ali ne mogu govoriti o Srebrenici bez emocija. Žao mi je što ovdje ne sjedi majka koja je u jednom danu izgubila svoje šestero djece.

Nisu li emocije su legitimne?

Čičak: Ovdje govorimo o zakonu, a ne emocijama. Trebamo racionalno sagledati što se ovdje može napraviti. Problem RS je što mladi napuštaju jer je besperspektivna sredina.

Olujić: Uslijedit će presuda Šešelju, Mladiću i drugima, razgovarajmo o tome. O tome kako djeluje Haški sud pa ćemo shvatiti kakve kazne možemo u buduće očekivati.

Idući tjedan se nastavlja priča sa Šešeljam, što mislite kako će završiti?

Picula: Sigurno će imati utjecaja. Očekujemo da će ratni vođe dobivati veće kazne od Karadžića. Danas je bio trenutak istine i za Tribunal. Danas smo imali susret dva provizorija koji je jedan narastao na jedan relevantan tribunal-161 optuženi do sada. Još jedan provizorij-Deytonska BiH. Zahvaljujući Daytonskom sporazumu zaustavljen je daljnji rat i branitelji to mogu tako postaviti.

Mešić: Ova presuda je presuda EU samoj sebi. Ne svjedočimo da je general McKenzy odgovarao. Nitko do sada nije odgovarao.

Olujić: Kako ćete vjerovat haškom sudu koji je uspostavljen od UN-a, mogli su spriječiti to krvoproliće ali nisu. Ova presuda je pranje njihove savjesti. Pa on neće odslužiti cijelu kaznu i brzo će van. Karadžić ima pravo zatražiti da ga se ranije pusti i Sud to inače odobri.

Dragan Dabić odnosno Radovan Karadžić, priča se, ljetovao je u Hrvatskoj, što znate o tome?

Picula: Teško je reći, treba pozvati one koji bi to mogli znati. Ali volio bih da se vratimo na temu emisije. Govorimo o Daytonskom sporazumu, ova presuda nije presuda tom sporazumu. Ako se pitamo kako dovesti u pitanje nasljeđe Karadžića u BiH, to je europska budućnost. Kako će BiH biti organizirana, to je teško predviđati. Ima puno problema.

Čičak: Srbima ne odgovara uređenje BiH. Što ako Dodik krene u referendum o odcjepljenju, što će onda biti?

Picula: Amerikanci su jako utjecajni, pitanje je kako bi se SAD ponašao ako eskalira neka kriza.

Mešić: Nadam se da će se SAD aktivnije uključiti. BiH je zaslužila da postane članica EU i vi nam gospodine Picula možete pomoći. Nadam se da će ova presuda omogućiti da se pokrene tužba protiv RS (Republike Srpske) jer je nastala na genocidu. Samo tako možemo.

Olujić: Cinizam je u toj presudi, strah me da će biti isto i sa Šešeljem. Od ratnih zločinaca se rade heroji. U RS se studentski domovi zovu po njemu. Suština haškog sudišta je potpuno promašena.

Picula: BiH na prekretnici i nadam se da EU neće izgubiti fokus na toj zemlji, najtraumatiziranijoj zemlji. Govoriti o gospodarskim reformama je osnovni korak za napredak.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
MLADEN PAVKOVIĆ: Sramota. Karadžiću ista kazna kao i Paravinji!

Jedan od najvećih ratnih zločinaca Radovan Karadžić proglašen je krivim i na Haaškom sudu za genocid u Srebrenici te za...

Close