Published On: Ned, ruj. 16th, 2018

STARE SRPSKE LAŽI SADA SE LANSIRAJU U NORVEŠKOJ

“Dagsavisen” navodi kako su u Hrvatskoj jake snage koje žele da “revidiraju prošlost i očiste NDH, koja je bila fašistička država i podržavala nacističku Nemačku tijekom Drugog svjetskog rata. To je borba kojoj se ne vidi kraj i stvarnost koju sve hrvatske političke vođe moraju uzeti u obzir”.

List je citirao “zloglasnu izjavu Franje Tuđmana” da mu je drago što mu žena nije ni Židovka, ni Srpkinja. Nacionalisti i ratni veterani upoređuju NDH i rat za nezavisnost Hrvatske 1990-ih, pa nije iznenađujuće što se danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav “Za dom spremni”, naveo je norveški list

Tekst: www.dagsavisen.no

Tekst je naravno prvi prenio Index., pa cijela Srbija pozivajući se na medij iz Hrvatske “. Citiramo: “Norveški dnevni list “Dagsavisen” je naveo u članku pod naslovom “Hrvatski duhovi” da je Hrvatska zbog podivljalog nacionalizma i filoustaškog revizionizma postala “problematično dijete Europske unije”.

Nacionalisti u Hrvatskoj su neprijateljski raspoloženi prema izbeglicama, LGBT osobama, nezavisnim novinarima, umjetnicima, aktivistima za ljudska prava i svima koji su drugačiji ili misle drugačije, navedeno je u tekstu norveškog lista.”

Zlogasne izjave
List dalje konstatira da: “Hrvatska ima nerješena granična pitanja sa gotovo svim svojim susjedima, ali da se Hrvati, kako piše, najvažnije od svega, bore sa nedostatkom suočavanja sa prošlošću i stanjem ljudskih prava u zemlji.

“Dagsavisen” navodi kako su u Hrvatskoj jake snage koje žele da “revidiraju prošlost i očiste NDH, koja je bila fašistička država i podržavala nacističku Nemačku tijekom Drugog svjetskog rata. To je borba kojoj se ne vidi kraj i stvarnost koju sve hrvatske političke vođe moraju uzeti u obzir”.

List je citirao “zloglasnu izjavu Franje Tuđmana” da mu je drago što mu žena nije ni Židovka, ni Srpkinja.

Nacionalisti i ratni veterani upoređuju NDH i rat za nezavisnost Hrvatske 1990-ih, pa nije iznenađujuće što se danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav “Za dom spremni”, naveo je norveški list.

U tekstu se podsjeća da je tokom NDH u Jasenovcu ubijeno najmanje 80.000 Srba, Židova, Jevreja, Roma i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu.

List spominje i kontroverznu ulogu Hrvatske u ratu u BiH, i konstatiraju da se to petljanje u unutrašnje poslove susjedne države nastavlja danas kroz intervencije predsednice Kolinde Grabar-Kitarović oko izbornog zakona u BiH.

Nacionalističke snage pokazuju gađenje prema onima koji žele pomirbu i rešavanje hrvatskih ratnih zločina.

Katolička crkva

Na primjer, Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od predsednice Grabar-Kitarović da se izrazi žaljenje za nasilje i zločine protiv srpskih žrtava vojne operacije Oluja.

Ova nevladina organizacija je brzo prokazana kao nacionalni izdajnik u državnim medijima, članovi su bili izloženi javnom progonu i mržnji, piše norveški list.

Hrvatski nacionalisti koriste retoriku mržnje kao sredstvo homogenizacije zemlje i prema unutra i prema Srbiji, uprkos činjenici da je većina Hrvata i Srba u zemlji umorna od sukoba i da žele da nastave život, naveo je “Dagsavisen”.

Navode i da je Katolička crkva ključan akter u takvim nacionalističkim politikama, i da se to naročito vidjelo kada je bila reč o ratifikaciji Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.” T

Autor: Tjedno.hr/PDN

Leave a comment

Read previous post:
Vakula: Rujan kao rijetko koji, evo do kada će biti sunčano i relativno vruće

Za razliku od uragana, tajfuna i ostalih vremenskih nepogoda koji su tema dana i tjedna u svijetu, u Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno...

Close