Published On: Ned, velj 10th, 2019

STRAVIČAN POKOLJ U MEDVIĐI: Četnici koji su masakrirali 10-članu obitelj Erstić živjeli su u susjedstvu i s njima išli u školu.

OBLJETNICA UŽASA

Kao osvetu za akciju „Maslenica“ pripadnici lokalnih srpskih parapostrojbi masakrirali su deset članova obitelji Erstić u selu Medviđa. Ovaj pokolj, u selu koje se nalazi u samom središtu Bukovice, između Benkovca i Obrovca, zločinci su počinili na današnji dan, 9. veljače 1993. godine. Najstarija žrtva imala je 88, a najmlađa 18 godina. Jedino što su Erstići skrivili bilo je to što su pripadali hrvatskome narodu, a četnici su na njima iskalili svoj bijes i frustracije zbog nemoći da povrate izgubljene teritorije.

Iako su počinitelji poznati imenom i prezimenom do danas za ovaj strašan zločin nitko nije odgovarao. Prema svjedočenju bivšeg benkovačkog dogradonačelnika Mirka Erstića, kojem su ubijeni majka, otac i najbliža rodbina, ubojice su njegovi bivši susjedi, a neki od njih s njim su išli i u školu. Glavni egzekutor bio je tada 25-godišnji Božo Milanko koji živi u Novoj Pazovi, zatim tada 18-godišnji Bore Milanko koji živi u Batajnici kod Beograda, Živko Bogunović koji je u Novom Sadu, Siniša Bogunovićkoji boravi u inozemstvu te Petar Pupovac koji se ubio.

Jedan od preživjelih, Stanko Erstić, Hrvat iz Medviđe, kojeg su pripadnici tzv. krajinske milicije zatočili u Kninu 1991. godine, svjedočio pred Haškim tribunalom u procesu koji se vodio protiv Milana Martića i Slobodana Miloševića, optuženih za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

U četničkom krvavom piru toga dana ubijeni su: ubijeni su Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.).

Danas se u selu nalazi spomen-obilježje žrtvama u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Tijekom Domovinskog rata u Medviđi je ubijeno još osam hrvatskih civila: Božo Demo (1910.), Ivan Mršić (1934.), Šime Serdarević (1912.), Ika Serdarević (1926.), Ivan Adžić (1959.), Marko Genda (1944.), Anka Pilipović (1936.) i Marko Šarić (1937.).

Displaying 12 komentara
Have Your Say
 1. Jozo Vidovic Jozo Vidovic napisao:

  Za taj pokolj su krivi Ustaše, jer četnicima nisu dopustili da pokolju sve Hrvate, kako su planirali, još u 1945- te

 2. Mirjana Begić Mirjana Begić napisao:

  Treba pitati gosp. Pupovca, kako je do ovog masakra došlo?
  Pobili se sami da idu u bolji svijet ili ti za odlazak “odazvali se pošteni susjedi srbi”!

 3. Mirjana Begić Mirjana Begić napisao:

  Pokoj vječni daruj im Gospodine!

 4. Toni Strunje Toni Strunje napisao:

  Za mir na balkanu triba podigniti zidove , pa neka laju i lažu sebe i kroje svoju povijest na lažima,svako vam dobro al ako ikako možete NE DOLAZITE NIKAD VIŠE AKO NE VOLITE HR.

 5. Pajo Deronja Pajo Deronja napisao:

  Josipe sve je Istina što rekao i iznijo o pogromu našeg naroda hvala ti bog bog ..

 6. Koga danas briga za žrtve tog zloglasnog krvolocnog zlocinca,😢bitno je jedno slovo ne spomenuti jer tada se dizu na prve noge ti isti zlotvori i njima slicni…jadni moj HRVATSKI ČOVJEČE KRIV SI STO SI ŽIV!😢😢😢

 7. Petar Paden Petar Paden napisao:

  Počivali u miru Božjem

 8. Josip Colic Josip Colic napisao:

  I irinej je cetnik njihov vodja nemaji straznji na ovoj zemaljskoj kugli kulturai odgoj ispod nule

 9. Zdranko Vinko Zdranko Vinko napisao:

  I ujo vuk magare niko nije odgovaro

 10. Maria Angela Maria Angela napisao:

  Irinej se ne bavi zlocinima cetnika
  Nego hvata klasnog neprijatelja

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
DARUVARAC NA SLOBODI: ‘Neću bježati, čekat ću pravomoćnu presudu’

Izvanraspravno vijeće Suda u Zadru u petak je ukinulo istražni zatvor Darku Kovačeviću Daruvarcu i odbilo mjere opreza koje je predložilo Općinsko državno odvjetništvo...

Close