Published On: Čet, stu. 15th, 2018

Svečanost zbog povratka vojnika iz 2. HRVCON-a u Hrvatsku

U bjelovarskoj vojarni Bilogora u četvrtak je održana svečanost povodom povratka vojnika iz drugog hrvatskog kontigenta (2. HRVCON) iz misije ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, gdje sudjeluju zajedno s NATO partnerima iz SAD-a, Velike Britanije te Rumunjske.

Svečanosti su, osim vojnika i članova njihovih obitelji, nazočili zapovjednik hrvatske kopnene vojske Siniša Jurković, zapovjednik 2. HRVCON-a Dario Bilješković, vojni izaslanici SAD-a i Poljske te predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i MUP-a.

Zapovjednik Bilješković ustvrdio je kako je Hrvatska vojska ponovno pokazala visoku razinu profesionalnosti, pri čemu su pripadnici 2. HRVCON-a tijekom proteklih šest mjeseci izvršili svoju glavnu zadaću u sklopu aktivnosti prednje ojačanje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

Zahvaljujući iskustvima stečenim u ovoj misiji porasla je borbena spremnost, a iskustva stečena u Poljskoj poslužit će za boljitak Hrvatske vojske, naglasio je.

Koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana u istočnom dijelu NATO-a, a sudjelovanjem borbenih jedinica u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica.

Ujedno su, kažu u MORH-u, potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću – kolektivnu obranu svih zemalja članica od mogućih prijetnji.

Inače, prije nešto manje od mjesec dana na istu misiju u Poljsku ispraćen je 3. hrvatski kontingent.

Leave a comment

Read previous post:
IZGLEDA DA DRŽAVA IMA 117 MILIJUNA KN VIŠKA

IZGLEDA DA DRŽAVA IMA 117 MILIJUNA KN VIŠKA: Kako drugačije objasniti da će se počastiti s 393 nova automobila? U...

Close