Objavljeno: Sri, pro. 5th, 2018

Trojica prijavljena za ratni zločin u Glini:

Strijeljali zarobljenike kao osvetu za pogibiju pripadnika ‘teritorijalne obrane’

Trojicu bivših pripadnika Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine sisačko-moslovačka policija kazneno je prijavila za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su 20. rujna 1991., kako bi se osvetili zbog pogibije trojice pripadnika te paravojne srpske postrojbe, na brdu kod Gline strijeljali četvoricu zarobljenih hrvatskih vojnika.

Načelnik PU sisačko-moslovačke Luka Pešun izjavio je u utorak na konferenciji za novinare kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je tada 43-godišnjak, kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina ovlašten postupati prema zarobljenicima i zapovijedati Vojnoj policiji, pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin iz Kazneno-popravnog doma u Glini izveo četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske.

Bili su to tada 37-godišnji Borislav Litrić, 46-godišnji Janko Kaurić, 57-godišnji Ante Žužić i 62-godišnji Milan Litrić. Prema unaprijed dogovorenom planu, a radi osvete zbog pogibije trojice pripadnika TO Glina, umjesto u Knin odveo ih je na brdo Pogledić u Glini.

Kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio je dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina, te drugim za sada nepoznatim pripadnicima te paravojne postrojbe da likvidiraju dovedene ratne zarobljenike, što su i učinili hicima iz vatrenog oružja.

Tijela ubijenih ratnih zarobljenika ekshumirana su 1996. godine iz masovne grobnice na brdu Pogledić.

Trojica osumnjičenih, danas u dobi od 70, 64 i 60 godina, nedostupni su tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Za isto kazneno djelo na sisačkom Županijskom sudu već je suđeno Radi Miljeviću, koji je bio uhićen 9. ožujka 2006. godine prilikom dolaska u Glinu. Miljević je više od četiri godine proveo u istražnom zatvoru, ali nakon osuđujuće presude i ponovljenog postupka Vrhovni sud ga je oslobodio krivnje.

mš/h/ Direktno

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Jedan odgovor na “Trojica prijavljena za ratni zločin u Glini:”

  1. Proročanstvo Proročanstvo napisao:

    AL ONI NISU DOSTUPNI SUDU…STARA HDZ-OVSKA LOPOVIJA PROGONI ONE NOJI NISU TU…BANDA PROKLETIH HDZ-OVACA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
5. Znanstveno-stručni skup ‘Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu’

Zbog budućih hrvatskih generacija iznimno je važno znanstveno analizirati i argumentirano problematizirati teme iz razdoblja Domovinskog rata, kako bi se...

Close