U Jakovlju održana promocija dokumentarnog filma „Tak je to bile“

 

U subotu 27. travnja 2019.g., u sklopu  obilježavanja Dana Općine Jakovlje i Dana hrvatskih branitelja Općine Jakovlje, prepunoj kino dvorani  Kulturnog centra održana je promocija dokumentarnog filma  „Tak je to bile“, redatelja i scenarista Nenada Piskaća.

Dokumentarni film  govori o dragovoljačkoj postrojbi “Zagorska bojna”,  koja je 1991. godine zaposjela južnu stranu Velebita i počela s obranom od srpske agresije, a radnja filma obrađuje i 1992. godinu, u kojoj su dragovoljci ove bojne također bili na Velebitu.

Iz razgovora sa sudionicima jučerašnje promocije saznali smo da je navedena “Zagorska bojna”,  u vrijeme Domovinskog rata, odnosno svog djelovanja na Velebitu bila  priključena  164. brigadi Hrvatske vojske Starigrad – Paklenica, u kojoj brigadi  je zamjenik zapovjednik bio brigadir Ilija Vincetić, koji je također nazočio promociji, a uz brojne mještane i hrvatske branitelje iz Jakovlja i okolice, promociji su prisustvovale i članice Udruge “Žene u Domovinskom ratu” Zadar.

Nakon promocije filma razgovarali smo sa dopredsjednicom Udruge Tonkom Marinović,  koja nam je puna dojmova vrlo emotivno  rekla slijedeće:

“Film o našim dečkima iz “Zagorske bojne” govori  o obrani Velebita 1991.-1992. godine.

Lipo li je doći na Velebit, pod Tulove grede, dodirnuti ih i osjetiti dašak prošlosti i svu onu pritajenu energiju stijena, koje su upile svu patnju i bol naših momaka koji su tu po vrletima Velebita ostavili dio sebe, dio svoje mladosti, dio svoje duše…
Neki su ostavili i svoje mlade živote…
Hvala vam dečki, do neba i nazad hvala”!!!!

FOTOGALERIJA:

Fotografija Tonke Marinović.

Fotografija Tonke Marinović.

Fotografija Braniteljice Zadar.

 

Fotografija Anamarije Vanjak.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Iako će se komemoracija na Bleiburgu održati, neće imati status vjerskog okupljanja – evo zašto

Komemoracija žrtvama Bleiburga i križnih puteva i ove će se godine održati, no neće imati status vjerskog okupljanja, objavio je...

Close