U Kninu svečano obilježena 26. obljetnica utemeljenja HVO-a…FOTO…

predsjednik organizacijskog odbora proslave umirovljeni časnik HVO – a Tomislav Tokić.

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u subotu je u Kninu svečano obilježena 26. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

HVO je osnovan 8. travnja 1992. godine i bio je glavna oružana snaga Hrvata u vrijeme rata u BiH.

Organizator proslave je Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a u Republici Hrvatskoj u kojoj su Časnički zbor HVO-a RH, 1. Gardijska brigada HVO-a “Ante Bruno Bušić”, udruge “Zavjet i “Hvidra” HVO Knin te Udruga zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

Svečana proslava je počela na središnjem gradskom trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95 gdje su brojni pripadnici HVO-a, izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, saborski zastupnici, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i MORH-a te predstavnici braniteljskih udruga kao i gradova i općina RH i BiH položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje.

Potom se svečana povorka, koji su činili veterani postrojbi HVO-a, HV-a i HOS-a, u mimohodu uputili u crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena sveta misa.

Kao gosti na svečanosti su bili Dario Kordić, bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, Miro Kovač i mnogi drugi.

U sklopu proslave održana je svečana akademija na kojoj su se protokolarno izredali neki govornici, od onih na gradskoj, županijskoj do državne razine, koji su neki od njih bili izaslanici hrvatskih institucija. Govorio je i general Željko Šiljeg, predsjednik Glavnog vijeća Udruge Hrvatska zajednica Herceg Bosne Vladimir Šoljić,i predsjednik organizacijskog odbora proslave umirovljeni časnik HVO – a Tomislav Tokić.

Nakon tribine prikazan je dokumentarni film s osvrtom na značaj HVO u Domovinskom ratu o čemu je predavanje održao general i saborski zastupnik Miroslav Tuđman.

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
HOĆE LI PLENKOVIĆ PRIZNATI? Zbog Istanbulske HDZ bilježi najveći pad podrške od dolaska na vlast

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom ožujka (od 03. do 06....

Close