Published On: Čet, velj. 28th, 2019

U Münchenu mjesečno trošim 22.100 kn. Stan je najskuplji…’

Andrej Nikolić preselio je prije nekoliko godina u München i, potaknut drugim videima o životu u Njemačkoj, snimio je svoj gdje objašnjava na što i koliko potroši mjesečno

Nakon što je Hrvat Ivan Lovrić iz Allensbacha je na YouTubeu objavio video u kojem govori o troškovima u Njemačkoj, na YouTubeu se pojavio video Andreja Nikolića koji se preselio u München prije nekoliko godina

Nikolić za svoj stan u centru Münchena plaća mjesečno 1402 eura (10.410 kuna). Objasnio je kako ta cijena ovisi o puno faktora kao što su kvadratura stana, lokacija, ali i o tome imate li nov ili star ugovor.
Cijena stana ovisi o tome koliko vam je star ugovor

– Recimo, moj prijatelj može stan plaćati 500 eura. I odluči izaći iz njega i kaže stanodavcu da će doći neki njegov prijatelj. Cijena stana mjesečno više nije 500 eura, nego 1200 eura jer stanodavac ne može povisiti cijenu dok je netko u stanu, a zna da će ga sigurno iznajmiti – objasnio je Nikolić.

Uz stan, Nikolić ima i garažu koju plaća 55 eura (408 kuna) mjesečno. Kaže da je teško pronaći parkirno mjesto kraj zgrade u vremenu kada se često zna vraćati kući, stoga je odlučio auto parkirati u garažu. Uostalom, ističe Nikolić, ako se četiri puta nepropisno parkira, kazna je ekvivalentna cijeni garaže.

Osiguranje mjesečno plaća 139 eura (1.032 eura) , a na tu cijenu plati i dodatnih 27 eura (200 kuna) za AdvoCard, svojevrsno osiguranje koje pokriva troškove odvjetnika ako vam zatreba. Od 139 eura, dio ide na kasko osiguranje auta, oko 100 eura, dok ostatak ide na osiguranje stana, osiguranje od poplave ili štete.

– Ako moj Luka (sin, op.a) razbije nešto u dućanu, onda to pokriva osiguranje, ne moram dati iz svog džepa – objasnio je Nikolić.

Školske knjige su besplatne, ali morate djetetu platiti hranu

Struju mjesečno plaća 100 eura (742 kune), no ističe da u Njemačkoj možete odabrati od koga ćete kupiti struju. Prodaju ju nekoliko tvrtki, ali postoji i gradska.

Internet mjesečno plati 35 eura (260 kuna), a za tri telefona mjesečno oko 150 eura (1.113 kune)

Što se škole tiče, Nikolić ističe da iako se reklamiraju kao takve, njemačke škole nisu besplatne. Za svog sina plaća 67 eura mjesečno (500 kuna) , no taj iznos pokriva samo hranu. Naravno, tvrdi Nikolić, koji put dobije zahtjev iz škole da uplati pet ili 10 eura za neki materijal, no knjige su, primjerice, besplatne za sve.

Slično je i kod vrtića. On ga je plaćao 50 eura (371 kunu) mjesečno, a taj iznos je također išao samo na hranu. Kada upisujete dijete u vrtić, kaže Nikolić, morate donijeti zadnje dvije platne liste. Hoće li vam dijete ići u privatni ili gradski, odnosno državni vrtić, također će utjecati na mjesečnu cijenu.

Mjesečno za hranu potroši oko 800 eura (skoro 6.000 kuna), a na benzin 200 eura (oko 1.500 kuna).

Sveukupno na život u Munchenu Nikolić potroši 2.975 eura, što je oko 22.100 kuna mjesečno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Autor: Uredništvo

Displaying 2 komentara
Have Your Say
  1. Mika Kurpes Mika Kurpes napisao:

    To je laz jer toliko zaradis za dva mjeseca jedino ako ne igras u bajernu ili si doktor u nekoj klinici te fore prodaji levatima

  2. Matya Mat Matya Mat napisao:

    I ŠTA NAS TO BRIGA U HR.AKO TI NE VALJA VRATI SE KUĆ BOLI ME ONA STVAR

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Na današnji dan 1896. umro dr. Ante Starčević

Posljednja želja dr. Ante Starčevića bila je biti ukopan na groblju tada medvedničkog sela ponad starog Zagreba u Šestinama, a...

Close