U Orašju svečano obilježeno 26. godina osnutka Hrvatskog vijeća obrane

U vojarni „Sinovi Posavine“ u Orašju danas je svečanim programom obilježeno 26. godina osnutka Hrvatskog vijeća obrane i 13. godina postojanja 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH koja baštini tradiciju HVO-a te kulturno-povijesni identitet Hrvata u BiH.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u prigodnom obraćanju, pored čestitke pripadnicima HVO-a i 1. gardijske pukovnije OS BiH istaknuo je kako su pripadnici HVO-a dali nemjerljiv doprinos da BiH danas bude organizirana i međunarodno priznata država, piše Dnevnik.ba.

“Danas se u vojarni ‘Sinova Posavine’ ponosno prisjećamo vremena kada smo časno stali, jedan uz druga, i zajedno obranili našu domovinu BiH”, rekao je Čović i dodao kako Hrvati u BiH danas moraju zbiti redove i zajedno djelovati.

Čović je istaknuo kako se nikad neće složiti s onima koji bi htjeli obeščastiti pripadnike HVO-a: “Onima koji bi htjeli pravnim i političkim projektima obeščastiti pripadnike HVO-a, poručujemo kako se nikada nećemo i ne možemo složiti s njihovim tezama, takvi projekti iz raznih međunarodnih centara moći vrijednosti i važnost HVO-a i Domovinskog rata, nikada nećemo zaboraviti”.

Hrvatski član Predsjedništva BiH u prigodnom obraćanju osvrnuo se i na ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga kazavši kako je ustroj MO BiH i OS BiH, pravi primjer i model kako bi BiH trebala biti ustrojena kako bi se svi konstitutivni narodi i građani u njoj osjećali ravnopravno i uživali potpunu jednakopravnost koja im i pripada.

“Namjerno ističem našu domovinu BiH, jer bi neki oko toga, kako vidim raspravljali, koncept Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga uvažava ono što zovemo duhom BiH, jedino je to uspjelo i oslikava Ustav BiH”, također je rekao Čović.

Pripadnicima 1. gardijske pukovnije OS BiH Čović je čestitao 13. obljetnicu utemeljenja i naglasio kako se ta pukovnija ima čime ponositi i dičiti, ne samo kao nasljednica HVO-a u jedinstvenim Oružanim snagama BiH, hrvatskog naroda u BiH, nego i kao jedna od vojnih predstavnica BiH u mirovnim misijama diljem svijeta.

“To je obveza svih političara, Oružane snage BiH moraju imati posebno mjesto. Postoji još niz situacija koje zajednički moramo riješiti, dogovor će nam pomoći da to i ostvarimo”, najavio je hrvatski član Predsjedništva aktivaciju plana za NATO Savez. rekao je Čović.

Čović je, također, odgovorio bošnjačkim političarima koji kažu kako hrvatski predstavnici pokušavaju u miru ostvariti ono što nisu u ratu tenkovima: “Prije 26. godina kada je HVO osnovan, a i danas, baštinimo kao narod iste vrijednosti i tradiciju, s ponosom ćemo to uvijek isticati, ni pred kime nećemo povinuti kralježnicu.Mi stvaramo BiH kao moderno organiziranu europsku zemlju u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti u potpunosti jednakopravna“, kazao je Čović.

Današnjoj proslavi obljetnica prisustvovali su brojni uglednici iz političkog, vjerskog i javnog života, među kojima i vojni biskup mons. Tomo Vukšić, Nenad Krizić, izaslanik ministra branitelja Vlade RH-a Tome Medveda, premijer Vlade Županije Posavske, Marijan Klaić, ministar branitelja ŽP Marijan Kopić, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i drugi dužnosnici.
U glazbenom dijelu programa nastupili su Prvi bend vojnog orkestra OS BiH, Ana Živković i Katarina Baotić sa skladom „Zemlja dide mog“.

U vojarni „Sinovi Posavine“  položeni  su vijenci i upaljene svijeće poginulim pripadnicima brigade HVO-a Orašje, a minutom šutnje odana je počast svim poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima HVO-a.

Program proslave obljetnica osnutka HVO-a i 1. gardijske pukovnije OS BiH završava sutra u Mostaru sveto misom u mostarskoj katedrali i polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
KRIZA VLADE: Plenković bijesan na ministricu Divjak, ona uzvraća: ‘Nisam tvoja curica!’

“Plenkovića smo doslovno spasili, raskolili smo stranku i sada on misli da ćemo biti njegove curice koje će na sve...

Close