Published On: Sri, lip. 26th, 2019

U PETAK 28. LIPNJA 2019. GODINE POČINJE OBILJEŽAVANJE 28. OBLJETNICE 112. BRIGADE HV ZADAR

OVIH DANA OBILJEŽAVA SE 28. OBLJETNICA FORMIRANJA I BORBENOG DJELOVANJA 112. LEGENDARNE ZADARSKE BRIGADE.

PRVA JE TO VOJNA POSTROJBA FORMIRANA NA ZADARSKOM PODRUČJU SA ZADAĆOM DA BRANI PODRUČJE OD KARLOBAGA DO STANKOVACA I OD VELEBITA DO ZADARSKOG I BIOGRADSKOG AKVATORIJA, ODNOSNO PODRUČJE DANAŠNJE ZADARSKE ŽUPANIJE.

TEŽIŠNA ZADAĆA BRIGADE BILA JE OBRANA GRADA ZADRA I MJESTA U ZADARSKOM ZALEĐU TE PROMETNE KOMUNIKACIJE PAG – RAŽANAC – ZADAR KOJA JE BILA ŽILA KUCAVICA IZMEĐU SJEVERNE I JUŽNE HRVATSKE.

NAKON USTROJAVANJA  I USPJEŠNE OBRANE ZADRA I NJEGOVOG ZALEĐA U 1991. GODINI,  112. BRIGADA DAJE VELIKI DOPRINOS U POBJEDNIČKIM I OSLOBODILAČKIM AKCIJAMA MASLINICA I OLUJA, TE U ZAVRŠNIM BORBAMA U BOSNI I HERCEGOVINI.

ZA VRIJEME DOMOVINSKOG RATA U 112. BRIGADI BORILO SE VIŠE OD 11.000 HRVATSKIH BRANITELJA ŠTO JE SVRSTAVA U NAJBROJNIJU POSTROJBU HRVATSKE VOJSKE.

PREDSJEDNIK UDRUGE MARKO ČULINA

74 PRIPADNIKA 112. BRIGADE DALA SU SVOJ MLADI ŽIVOT ZA OBRANU DOMOVINE DOK SE DVOJICA JOŠ UVIJEK VODE KAO NESTALA, A VIŠE STOTINA PRIPADNIKA 112. BRIGADE JE TEŽE I LAKŠE RANJENO.

POZIVAJU SE BRANITELJI 112. BRIGADE GRAĐANI ZADRA I ZADARSKE ŽUPANIJE DA SE ZAJEDNO PRISJETIMO DANA PONOSA I SLAVE A NAŠIM HEROJIMA ODAMO SPOMEN POLAGANJEM VJENACA KOD SREDIŠNJEG KRIŽA NA GRADSKOM GROBLJU U PETAK 28. LIPNJA 2019. GODINE U 9.00 SATI.

U NEDJELJU 30. LIPNJA 2019. GODINE U 11.00 SATI U KATEDRALI SV. STOŠIJE NJIMA U SPOMEN SLUŽIT ĆE SE SV. MISA.

 

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
TOMISLAV ČOLAK: MARKO PERKOVIĆ THOMPSON I HRVATSKI DOMOVINSKI RAT

Imaju li kakve poveznice Marko Perković  i Hrvatski domovinski rat ?  Imaju. Marko Perković je sudjelovao kao dragovoljac u Hrvatskom...

Close