UHB RH: PISMO POTPORE HRVATSKOJ BRANITELJICI TANJI BELOBRAJDIĆ

Kako znamo, hrvatska braniteljica, Tanja Belobrajdić, koja je svoj ratni put kao mlada djevojka ispisala u obrani Vukovara, Odlukom predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović, za svoje zasluge odlikovana je REDOM HRVATSKOG TROLISTA. I kome to smeta?

Naravno, oglasio se portal „Novosti“, kao glasilo Srpskog narodnog Vijeća, jer eto odlikovana hrvatska braniteljica ima nekih dodirnih točki sa slučajem „Lora“,  te joj se dugi niz godina želi proturiti kaznena odgovornost, no DORH nije pronašao niti jedan element ili materijalnu činjenicu da je počinila bilo koje kazneno djelo, stoga protiv iste nije ni podignuta kaznena prijava, jer nije ni bila u VIC Lora.  No određeni mediji, određena grupacija želi joj nametnuti nešto što nije počinila. Da su državne institucije i pojedinci, na perfidan način stvorile slučaj „LORA 1 i 2“, gdje su se u VIC-u nalazili zarobljeni pripadnici srbočetničkih agresorskih snaga na Republiku Hrvatsku, danas opet ne bi imali progon hrvatskih branitelja. Naime, oni za koje je bilo naznaka i koju su uhićeni kao pripadnici paravojnih ili nekih drugih formacija koje su razarale Hrvatsku, time i Tanjin Vukovar, zbog primjene Zakona o oprostu iz 1992. godine, gdje isti iz vojnika prelaze u svojstvo civila bez obzira jesu li počinili koje kazneno djelo iz oblasti ratnih zločina. Kolektivno, postaju civili u zatvoru. Ali i kao takvi, napadaju stražare, pripadnike VP, bježe iz zatvora, opet su nešto počinili za što su trebali odgovarati, a sve je to bilo u doba Mladena Bajića kao zamjenik vojnog tužitelja u splitskom Vojnom tužiteljstvu. S namjerom istićemo to ime, jer je kasnije kao glavni državni odvjetnika DORH-a, bio s druge strane slučaja „LORA“. Tereteći između ostalog i Tomislava Duića, kao zapovjednika VIC-a Lora, te Emilija Bungura koji se još uvijek kao nedužni nalaze u hrvatskim kazamatima. (O slučajima LORA 1 i 2, već smo pisali kao zasebnu temu). Koji je krimen Tanje Belobrajdić? Što je bila pripadnica 72. bojne VP, voditelj službe dežurstva ili što je bivša supruga Tomislava Duića?

ODLIKOVANJE RED HRVATSKOG TROLISTA! Red se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. Je li to Tanja za svoje zasluge zaslužila? Da. I to znatno prije, za ono što je učinila u obrani Vukovara i prilikom izlaska iz Vukovara prije okupiranja od strane četnika i tzv. JNA. Samo kako to neki „Peščanik“ komentira? „Hrvatski trolist, često i pod nazivom Zvonimirov križ, bio je česta oznaka među hrvatskim domobranima u Prvom i službena oznaka Domobranstva u Drugom svjetskom ratu. Posebno su ga učinili prepoznatljivim zrakoplovci NDH krajem Drugog svjetskog rata, koji su ga nosili na svojim zrakoplovima na mjestu njemačkog balkenkreuza.“ I tako tim ustaškim avionom, s Kolindom Grabar Kitarović u pilotskoj kabini i hrvatskim trolistom na trupu, letimo u tri pizde materine….“ baš lijepo opisano.

Kada smo kod odlikovanja, te zanimanjem za ista, tko ih dobiva i kako, a kako su u pitanju „Novosti“ koje drži „Srpsko narodno vijeće“, pod predsjedanjem, vječito zaštićenog i ugroženog, Milorada Pupovca. Idemo s tezom tko je hrvatski branitelj? Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti odnosno suvereniteta Republike Hrvatske ….i u st. 2 ZOPHB, Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. Gdje se tu nalazi pukovnik HV-a  Milorad Pupovac, kojoj postrojbi je pripadao? I kako je kao takav odlikovan „“Red hrvatskog pletera“, nećemo ni pisati zašto se to odlikovanje dodjeljuje jer bio moglo kod nekog izazvati probavne tegobe.

I zbog ne primjene Zakona o općem oprostu iz 1996. godine, danas imamo da nam ratni zločinci, pripadnici srbočetničkih snaga i pripadnici tzv. JNA, slobodno šeću zemljom. Nije ni to dovoljno, nalaze se u sadašnjoj evidenciji branitelja (nekadašnji Registar branitelja). Zbog ne procesuiranja, traže upisavanje radnog staža kada su bili pripadnici snaga koje su okupirale dio Hrvatske, pružali oružani otpor, činili razna zlodjela i zločine. Temeljem toga dodanog staža primaju i mirovine iz hrvatskog državnog proračuna.

I da ne navodimo što već svi znamo, tražimo od državnih institucija, da se pokrenu postupci protiv ratnih zločinaca počinjenih od strane agresorske vojske, izvrši revizija mirovina stečenih na osnovu pridodanog staža iz vremena kada su bili pripadnici paravojnih srbočetničkih snaga, a ima dosta resornih Ministarstava koja bi ste trebala baviti ovakvim slučajevima, ali učinjen je politički čin, pa od vojnika ste učinili civile, a sada stradavaju hrvatski branitelji. A kontraverznog Milorada Pupovca, da se konačno pita o stradavanju dr. Ivana Šretera, a i još o puno toga učinjenog od strane pobunjenih Srba.

Zločini su poznati kao i zločinci, stoga tražimo da se krene u procesuiranje istih, također tražimo od meritornih institucija da se zaštite hrvatski branitelji, ne samo odlikovani, već svi, jer njihov progon od rata do danas nije završio.

Slijedom svega iznjetoga, dajemo podršku i potporu, Tanji Belobrajdić, jer svi mi smo Tanja, jer zbog ovakvog besramnog čina nalazi se u teškom psihičkom stanju. Napad na nju, napad je na sve hrvatske branitelje stoga joj Udruga hrvatskih branitelja RH i daje potporu da izdrži ove teške trenutke i kao što smo napisali da se državne institucije počnu baviti agresorima na Hrvatsku!

 

PREDSJEDNIK UHB RH:

Dražen Šemovčan

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Američka poruka Hrvatskoj: Nećete nas vući za nos

Kupnja prilagođenih američkih borbenih "lovaca" F-16 Barak od Izraela za potrebe hrvatskoga ratnog zrakoplovstva je izvjesno propala. I to je...

Close