Published On: Sri, tra. 24th, 2019

Upravo se javio DIP; kažu da ne mogu zabraniti da se Hod za život održi na dan izborne šutnje

Državno izborno povjerenstvo reagiralo je na apel Iz Pokreta za modernu Hrvatsku

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u srijedu da akcija “Hod za život”, koja će se održati 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru, ne krši izbornu šutnju, ali sudionici na izborima koji u njoj budu sudjelovali moraju poštovati zakonske odredbe o izbornoj šutnji. Državno izborno povjerenstvo podsjeća da nema zakonske ovlasti zabranjivati javne skupove te s tim u vezi ne može zabraniti “Hod za život”.

Ističe kako, izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista, a prestaje 24 sata prije dana izbora, kada počinje izborna šutnja koja završava u 19 sati na dan izbora. U slučaju izbora za Europski parlament izborna šutnja trajat će od 25. svibnja u 0,00 sati do 26. svibnja do 19,00 sati.

Tražili zabranu

Za vrijeme izborne šutnje “zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata te objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela”. Za povredu izborne šutnje propisane su novčane kazne.

“Slijedom navedenog, akcija ‘Hod za život’ ne predstavlja kršenje izborne šutnje, ali izborni sudionici koji će eventualno sudjelovati u navedenoj akciji moraju poštovati odredbe članka 21. stavka 2. Zakona”, ističe DIP. Pokret za modernu Hrvatsku zatražio je u utorak od DIP-a da zabrani “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” na dan izborne šutnje jer smatra da je riječ o promidžbi dijela kandidata na izborima za Europski parlament.

 

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Hrvatske udruga Benedikt: „Pametna“ multikulturalnost

Kako „Pametno“ početi osvrt na ono što se jučer dogodilo u našem gradu. Da, bili smo živi svjedoci nekakvog klanjanja...

Close