Published On: Uto, svi. 15th, 2018

Uz geslo „Jednom Grom, zauvijek Grom“ slavilo se u Petrinji

Danas je 27 godina ustroja 2. gardijske brigade HV Grom i 11. godina osnivanja 2. mehanizirane bojne Gromovi

Martina Šoštarić iz Osijeka ima 27 godina, diplomirana je ekonomistica, a zadnjih sedam mjeseci vojnikinja Hrvatske vojske. Njen vršnjak po godinama, poljoprivredni tehničar Jozo Tustonjić rodom je iz sela Bapska u Slavoniji, u službi Hrvatske vojske nalazi se godinu dana. Oboje svoju budućnost vide u oružanim snagama RH.
-Očekujem ulazak u časničku školu, ne mislim na odlazak iz domovine, želim joj služiti na ovaj način- kaže Martina Šoštarić.
– Ponosan sam na sadašnji status, ovo je velika čast, obveza i odgovornost, a cilj napredovati u HV- rekao nam je Jozo Tustonjić.
U velikoj skupini naraštaja 29. i 30. kampiranja HV, ovo dvoje mladih ljudi danas su u Petrinji i službeno postali pripadnici 2. mehanizirane bojne Gromovi. Od visokih vojnih dužnosnika na svečan način primili su zelene beretke, dio vojne opreme s grbom Groma, obvezali se na časnu službu i vjernost domovini, položili Zavjet Gromova. To je povijesna postrojba iz Domovinskog rata, čiji su pripadnici u obrani i oslobađanju prošli sva hrvatska bojišta, sudjelovali u svim operacijama, oslobodili Petrinju i Banovinu, poginulo ih je ukupno 204, još se četiri vode nestalima, a preko 1000 ranjeno.
Danas, 15. svibnja obilježava se 27. obljetnica ustroja 2.gb HV Grom, a ujedno i 11. godina od osnivanja sljednika, 2. mehanizirane bojne Gromovi, kojoj je sjedište u Vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji.
Tu je prijepodne održan prvi dio današnje svečanosti Gromova: pokraj 204 fotografije poginulih Gromova, u spomen kapelici sv. Ilije Gromovnika vijence su položili i svijeće stavili Filip i Julka Matanović, roditelji Predraga Matanovića po kojem se i naziva ova vojarna, zamjenik zapovjednika Hrvatske Kopnene vojske, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH, brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 2.mb Gromovi bojnik Ivan Radić, predstavnici Udruge veterana Gromova i policijske postaje Petrinja, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb…
Na otvorenom u vojarni ispred kapelice, svetu misu predvodio je kancelar Sisačke biskupije vlč. Janko Lulić, a vojno obilježavanje dvaju nadnevaka iz povijesti Gromova održano je na strojilištu vojarne. Pripadnicima sadašnje postrojbe pročitano je pismo jednog od zapovjednika Gromova, general pukovnika Drage Matanovića, a izravno su se obratili bojnik Ivan Radić i generali Tihomir Kundid i Borisa Šerić. Više pripadnika 2.mgb je nagrađeno i pohvaljeno, novi vojnici prvi puta na glavu stavili zelene beretke.
Jednom Grom-uvijek Grom- geslo je ove postrojbe HV, a u povodu dviju obljetnica veliki i atraktivni program održat će se tijekom ovog popodneva u središtu Siska.
Valja mu nazočiti, pogledati, uživati i – ponositi se !

FOTO GALERIJA

Antun Petračić / PS Portal

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Komšić izazvao skandal: Gospođo Grabar-Kitarović, niste jamac, već službeno agresor na BiH

Predsjednik bosanskohercegovačke Demokratske fronte Željko Komšić sramotno je reagirao na istup predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Mostaru. Izjave Grabar-Kitarović doživio...

Close