Published On: Sub, pro. 8th, 2018

UŽIVO MASOVNI PROSVJED U PARIZU

FRANCUSKI policijski odredi za suzbijanje nereda ispalili su u subotu u Parizu suzavac na pripadnike “žutih prsluka” nakon sukoba na početku prosvjeda protiv politika predsjednika Emmanuela Macrona koje su rezultirale poskupljenjem troškova života.

Na ulicama su stotine prosvjednika, bacaju se petarde, čuju se eksplozije.

12:30 “Učinit ćemo sve što možemo kako bi današnji dan prošao bez nasilja i kako bi nastavili započeti dijalog u najboljim mogućim uvjetima”, kazao je premijer Edouard Philippe.

Philippe je kazao da je danas sveukupno uhićeno oko 480 osoba a kod više od 200 je policija pronašla hladno oružje, uključujući čekiće, palice za bejzbol i metalne lopte za ‘petanque’ – francusku inačicu boćanja.

11:45 U centru Pariza okupilo se oko 5.000 ljudi. Uhićeno ih je još 200

11:00 Diljem zemlje raspoređeno je 90.000 policajaca, od kojih u Parizu 8000. Policija je izvijestila o 1500 prosvjednika koji su se okupili na Champs Elyseesu, no za sada nema dojava o nasilju.

Prema njemačkoj agenciji dpa, jutros je policija privela 320 prosvjednika. Televizijske kamere su zabilježile nekoliko stotina “žutih prsluka” kako prolaze kroz stroge policijske provjere. Većina je uhićena pod sumnjom da bi mogli pribjeći nasilju, uništavanju ili vandalizmu.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je pozvao miroljubive prosvjednike da se “ne pomiješaju s huliganima”. Također je poručio da se policija sprema na čvrst odgovor nasilnicima.

10:00 Jedan od taksista za Bloomberg je kazao da će prosvjednici i danas pokušati doći do Elizejske palače. “Želim skalp Emmanuela Macrona. Idemo se boriti, ne bojimo se ničega! Morate riskirati život ili ništa nećete dobiti od tih ljudi”, kazao je.

Na cestama su postavljeni kordoni, otkazane su nogometne utakmice, a kako javlja Guardian, na ulice su izašla i oklopna vozila.

Oklopna vozila na ulicama

Francuske snage sigurnosti su na ulice Pariza poslale oklopna vozila.

Vladini službenici su poručili da će širom zemlje biti mobilizirano 89.000 policajaca i pripadnika žandarmerije. Njih 8000 bit će u Parizu, a imat će i oklopna vozila.

“Suočit ćemo se s ljudima koji nisu tu da prosvjeduju, nego da razbijaju sve oko sebe. Želimo biti sigurni da ih u tome možemo spriječiti”, rekao je premijer Edouard Philippe pokušavajući opravdati izlazak oklopnih vozila na ulice.

VBRG oklopna vozila mogu ispucavati suzavac i probijati barikade, a Guardian dodaje i da se rijetko koriste u gradskim područjima.

Pripremno stanje u Parizu

U Parizu od jučer vlada pripremno stanje uoči četvrtog vikenda prosvjeda “žutih prsluka”. Guardian dodaje kako se u gradu banke, trgovine i restorani pripremaju i pokušavaju zaštititi svoje poslovne prostore od napada.

Parižanima vlasti savjetuju da na cesti ne ostavljaju kontejnere za smeće jer bi mogli biti zapaljeni kao i prethodnih tjedana.

Ozbiljne pripreme nakon prosvjeda prošlog vikenda

Do ovakvih priprema dolazi nakon najgorih nereda koje je Pariz vidio u posljednjih 50 godina, a koji su se dogodili prošle subote. Tada je, podsjetimo, skupina prosvjednika iz pokreta “žutih prsluka” pljačkala trgovine, palila vozila i sukobila se s policijom. Čak su značajno oštetili i Slavoluk pobjede.

Eiffelov toranj i Muzej u Louvreu ne rade, dok je u Bordeauxu zatvoreno desetak javnih mjesta. Šest utakmica francuske prve lige je otkazano.

Pokret “žutih prsluka” počeo je kao prosvjed protiv prijedloga visokih poreza na dizel i benzin, a pokret je dobio ime po žutim prslucima koje su prosvjednici nosili, a koje vozači moraju imati u svojim automobilima.

Ipak, prosvjedi su ubrzo prerasli svoju prvotnu svrhu i postali usmjereni protiv vlade. Prosvjednici su svoj bijes usmjerili prema predsjedniku kojeg su optužili da nema dodir sa stvarnošću. Za vladu kažu da predstavlja elitu te da nema pojma kako živi ostatak zemlje.

Vlada, opozicija, sindikati i crkva pozivaju na mir

Izvan glavnoga grada, uredi porezne uprave su zagrađeni iako je udruga ruralnih gradonačelnika pozvala lokalna vijeća da ostave javne prostore otvorenima kako bi svaki građanin mogao iskazati svoj bijes.

Ministri su, pak, tijekom tjedna ponavljali pozive na mir i tražili od prosvjednika da ostanu izvan Pariza. Isto su napravili i vođe sindikata, oporba, ali i crkveni vođe.

Jučer je objavljeno da je francuski predsjednik odbio sastanak s predstavnicima “umjerenih žutih prsluka” u Elizejskoj palači. Benjamin Cauchy, njihov neslužbeni glasnogovornik, rekao je kako su zatražili sastanak s predsjednikom jer je pred Francuskom pobuna i ne žele da ovog vikenda bude žrtava.

Ipak, iz Elizejske palače su poručili da je premijer otvoren za sastanak.

Macron utihnuo od srijede

Macron je od srijede tih, nakon što je ukinuo prijedlog o novim visokim porezima na gorivo. Francuski mediji su citirali vladine dužnosnike koji su im rekli da predsjednik ne želi dodatno rasplamsati situaciju obraćanjem javnosti prije prosvjeda ove subote. Očekuje se kako će se obratiti naciji početkom sljedećeg tjedna.

Guardian dodaje i da se u razgovoru s prosvjednicima ponavlja jedna tema, a to je njihov osjećaj nezadovoljstva vođama.

Pokušaji Elizejske palače i vlade da smire ovu krizu, pa čak ni odustajanje od novog predloženog poreza na gorivo, nisu rezultirali umirenjem prosvjednika.

Teorije zavjere i fake news na društvenim mrežama

Osim toga, Guardian dodaje i kako se nemir dodatno širi na društvenim mrežama objavama raznih teorija zavjere i lažnih vijesti.

Među ostalima, tako se proširila i lažna vijest da Macron prodaje Francusku Ujedinjenim Narodima, Svjetskoj banci ili drugim međunarodnim organizacijama koje planiraju dopustiti da milijuni migranata preuzmu zemlju. Ta vijest je pregledana nekoliko milijuna puta, dodaje Guardian.

Francuska vlada je poslala policiju i u srednju školu po srednjoškolce koji su prosvjedovali. Objavljen je video na kojem se vidi kako policija tjera srednjoškolce da kleče s rukama iza glave, a ta snimka je izazvala šok i kritike vlade.

Ministar obrazovanja Jean Michel Blanquer je rekao da se te snimke i fotografije moraju vidjeti upravo u kontekstu policijske reakcije na nerede srednjoškolaca. “Ovo su šokantne snimke jer smo u ozračju iznimnog nasilja”, rekao je Blanquer.

Autor: Index.hr

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 3 komentara
Have Your Say
  1. Koji mirni prosvjedi protiv takvih govana nema nista na mirni način.Jedino nasilje dat če rezultate.Tako je na žalost uvjek bilo i bit če.Umjesto faraona feudalaca kaspitalista sada su tu globalisti.Sve je isto samo.je naziv.drugačiji.Nažalost to su gole ćinjenice.

  2. Bozo Glivarec Bozo Glivarec napisao:

    Trebaju se naši ljudi ugledati na njih

  3. Ivan Dragovoljac napisao:

    ŠTA JE SAD, NEMA NIKAKVIH KOMENTARA, OVO SE NE MOŽE NAMA DOGODITI, MI SMO KULTURNI,CIVILIZIRANI,DEMOKRATI?!!!!!!!!!!!!!NEMA VEĆIH KUKAVICA I PODANIKA U GALAKSIJI OD HRVATA¨!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a comment

Read previous post:
NIJE ZADOVOLJAN Evo kako je Stjepan Tuđman komentirao zagrebački spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

  Dugoočekivani zagrebački spomenik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana svečano će se otkriti u ponedjeljak, na obljetnicu njegove smrti. Iako...

Close