Published On: Ned, ruj. 16th, 2018

Vakula: Rujan kao rijetko koji, evo do kada će biti sunčano i relativno vruće

Za razliku od uragana, tajfuna i ostalih vremenskih nepogoda koji su tema dana i tjedna u svijetu, u Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend – kao i za nekoliko prošlih – ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena, piše Zoran Vakula za HRT.

Do petka je gotovo pa sigurno da će u Hrvatskoj i bližoj okolici prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima.

Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu, budući da im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.

Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna – od 1. do 21. rujna – biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, koja je u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća. Srećom, vrlo vjerojatno neće biti rekordno toplo kao 2011. godine.

U većini Hrvatske nalazimo se u jednom od ove godine najduljih razdoblja suhog vremena – niza dana bez kapi kiše – ponegdje možda i najduljih. U mnogim mjestima posljednja je oborina posljednji put izmjerena u subotnje jutro 8. rujna, a sljedeća će – ostvare li se trenutačne prognoze – vjerojatno tek sljedeći vikend.

Vrućina će zbog jutarnje svježine vjerojatno mnogima biti lakše podnošljiva od one tijekom srpnja i kolovoza.

Leave a comment

Read previous post:
Ime i adresu ubojice Jean Michel Nicoliera Večernjak je obavio 2012. Što je MUP čekao dosad?

Tekst koji donosimo objavljen je 9. siječnja 2012. godine, prije pet i pol godina. Tekst je zanimljiv je u kontekstu...

Close