Video incidenta: Aktivirao je vatrogasni aparat na Hitnoj

Nitko nije ozlijeđen, nije bilo napada na medicinsko osoblje, nanesena je tek manja materijalna šteta koja je otklonjena ujutro, kazao nam je ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić Viber Email

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

U hitnoj kirurškoj ambulanti u KB-u Dubrava noćas malo iza ponoći muškarac (24) je vrijeđao liječničko i medicinsko osoblje te je potom ispraznio vatrogasni aparat.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Tijekom prethodne noći, bilo je to oko 1 sat, dogodio se incident u KB Dubrava. Jedan od pacijenata otvorio je vatrogasni aparat u Hitnoj službiNitko nije ozlijeđen, nije bilo napada na medicinsko osoblje, nanesena je tek manja materijalna šteta koja je otklonjena ujutro. Hitna služba je bila u zastoju do sada jer je trebalo očistiti prostor od onećišćenja uzrokovanog tim sredstvom za gašenja, no sada će normalno funkcionirati. Samog počinitelj policija je uhvatila i privela – kazao nam je ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić.

Mladić je navodno bio na pregledu na hitnom prijemu. Prema medicinskom je osoblju okrenuo vatrogasni aparat, kojim je razbio i vrata, a ujedno je i prijetio osoblju.  Prema neslužbenim informacijama, muškarac se uznemirio tijekom pregleda kompjutorizirane tomografije (CT) nakon čega je uzeo aparat za gašenje požara, porazbijao inventar bolnice, a onda ispraznio vatrogasni aparat na hodnike i ambulantu.

Ravnatelj bolnice ponovio je još jednom kako nije fizički nasrnuo na nijednog djelatnika bolnice.

– U svim bolnicama se povremeno događaju incidenti. Nedavno je bio jedan na Jordanovcu. Nažalost, to je rezultat aktualnog stanja u državi, kako ekonomskog, socijalnog, a u konačnici i duhovnog. Uvijek je bilo pojedinačnih slučajeva nasrtaja prema medicinskom osoblju i institucijama. Mislim da je ovo izolirani slučaj, radi se o čistoj slučajnosti – kazao je ravnatelj KB Dubrava i dodaje kako se njihovi zaposlenici osjećaju sigurno.

– Prije godinu dana imali smo sličan incident u Hitnoj službi u kojem je jedan naš djelatnik bio ozlijeđen – kazao je ravnatelj Marušić.

foto: čitatelj24sata

Pozvana je policija, a počinitelju je pružena adekvatna liječnička pomoć. Navodno je prevezen u bolnicu Vrapče.

Danas, oko 00.30 sati u prostoru zdravstvene ustanove u Aveniji Gojka Šuška 24-godišnjak je tijekom pružanja medicinske pomoći, zbog stanja u kojem se nalazio verbalno napao medicinsko osoblje i aktivirao vatrogasni aparat. Nakon dolaska policijskih službenika, nije prestao s takvim ponašanjem te su policijski službenici, zbog smirivanja situacije i sprječavanja mogućeg ozljeđivanja sebe i drugih, nad njim upotrijebili sredstva prisile. Liječnička pomoć pružena mu je u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, nakon čega slijedi kriminalističko istraživanje, priopćio je PUZ.
Ovo je drugi napad u zagrebačkim bolnicama u svega par dana. Podsjetimo, prije nekoliko dana obitelj preminulog pacijenta napala je liječnike u bolnici Jordanovac. Tijekom napada razbili su staklena vrata i televizor.

Nedavno je napadnut i administrativni djelatnik KB-a Dubrava. Njega su napala trojica mladića te su mu nanijeli teške tjelesne ozljede zbog čega je bio hospitaliziran i operiran.

HLS traži hitne mjere za podizanje sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u ponedjeljak je uputio apel Vladi za hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

Također traže da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, da se napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjava, a imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama.

U Zakon o zaštiti prava pacijenata trebalo bi unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda za pacijente i njihove pratnje/posjete te definirati sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

Osuđujući napade na zdravstveno osoblje, HLS ističe kako su napadi kojima su liječnici i ostali zdravstveni radnici izloženi na svojim radnim mjestima sve češći, a osobito zabrinjava podatak da doživljavaju sve više fizičkih napada.

– Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, liječnici ipak nisu dobili status službene osobe, a napad na zdravstvenog radnika na njegovom radnom mjestu se ne tretira kao napad na službenu osobu. Na učestale napade na liječnike upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme smo izloženi agresiji, koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice – ističe u priopćenju predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

HLS ne želi da se u zdravstvenim ustanovama dogodi nešto još gore od incidenata na Jordanovcu i u KB-u Dubrava da bi se problem shvatio ozbiljno.

– Eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno neće zadržati naše kolege u domovini. Zgroženi divljanjem na Jordanovcu, ponovno upozoravamo i tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života  liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama – kaže se u priopćenju.

 

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Josip Meter Josip Meter napisao:

    Čudo da je radio aparat ili ?

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
‘Vaše pomilovanje Huanita za nas je poput Božje providnosti’

Huanito Luksetić je prije nekoliko dana pravomoćno osuđen na dvije godine zatvorske kazne zbog uzgoja marihuane. Predsjednica Grabar Kitarović odlučila...

Close