VIDEO MUP objavio snimku dovođenja Josipa Perkovića u Remetinec

Kazna doživotnog zatvora prevedena mu je u 30 godina zatvora pa je s aerodroma direktno odveden u Remetinec.

Josip Perković, koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, danas je izručen Hrvatskoj.

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković (74) doveden je u remetinečki zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića. Perković je u Zagreb došao redovnim letom iz Muenchena, a u zatvor u Remetincu primljen je oko 14,50 sati. MUP je objavio da su 11. srpnja u 14,50 sati policijski službenici Ravnateljstva policije predali su u zatvor u Zagrebu hrvatskog državljanina J.P. (1945.) Uz to su objavili i video privođenja.

“Danas 11. srpnja 2019. godine u 14,50 sati policijski službenici Ravnateljstva policije predali su hrvatskog državljanina J.P. (1945.) u zatvor u Zagrebu. Presudom Županijskog suda u Zagrebu preuzeto je izvršenje Presude Visokog zemaljskog suda u Münchenu o doživotnom zatvoru osuđeniku za kazneno djelo teškog ubojstva, a koja je presudom Županijskog suda u Zagrebu prevedena na 30 godina zatvora. Predaja je protekla bez sigurnosnih incidenata. U prvoj polovici 2019. godine provedeno je ukupno 143 preprata osoba, od čega 70 iz inozemstva u Republiku Hrvatsku, a 73 iz Republike Hrvatske u inozemstvo.   Od 143 prepraćenih osoba, 112 osoba je predano unutar Europske unije temeljem EUN-a, 22 osobe su predmet izručenja s trećim državama i za 9 osoba je proveden transfer osuđenika”, stoji u priopćenju MUP-a.  Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u Banskim dvorima novinarima potvrdio da će Perković neko vrijeme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu nakon čega će biti donesena odluka u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne. “Procedura u dijagnostičkom centru je, recimo, između tri, četiri tjedna, gdje se utvrđuju temeljne činjenice o zdravstvenom stanju i drugim okolnostima. I onda se tek donosi odluka  koja bi ustanova bila najpogodnija za izvršavanje kazne”, objasnio je Bošnjaković. Upitan zašto se proces izručenja odužio Bošnjaković je odgovorio da je to “više vezano uz postupanje njemačkih pravosudnih tijela”. Bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi osuđen je zbog sudjelovanja u likvidaciji Stjepana Đurekovića. Nakon što mu je kazna u Njemačkoj postala pravomoćna, poslana je u Hrvatsku kako bi se uskladila s našim zakonom jer je uvjet Perkovićeva izručenja bilo da kaznu služi u Hrvatskoj.

Kazna doživotnog zatvora prevedena mu je u 30 godina zatvora pa će s aerodroma ići direktno u Remetinec. Do zagrebačkog aerodroma Perković će biti u pratnji njemačke policije..

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Pokopani posmrtni ostaci 33 žrtve uz pozive da se genocid ne smije nijekati

Vojnici i policajci iz reda bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića su nakon pada srebreničke enklave 11. srpnja 1995. godine ubile...

Close