Published On: Pet, svi. 24th, 2019

Vojna tajna? Hrvatska poslala sedam vojnika u Irak, MORH to od javnosti skrivao pola godine

OTKRILO IH IZVJEŠĆE O OBRANI

Hrvatska je poslala sedam pripadnika svojih oružanih snaga u NATO-vu misiju u Irak. Dio je to hrvatskog doprinosa međunarodnim aktivnostima održavanja mira, o tome su Vlada i Sabor u listopadu prošle godine donijeli svoje odluke i u tome ne bi bilo ništa sporno da se njihov odlazak nije držao u tajnosti gotovo pola godine

Naime, iako se zbog odluke Vlade i Sabora znalo da će Hrvatska u nekom trenutku poslati svoje vojnike u Irak, sam trenutak odlaska iz nepoznatih je razloga zatajen od javnosti, a činjenicu da su oni već otišli u misiju doznalo se gotovo pola godine nakon odlaska. Informacija je objavljena u Godišnjem izvješću o obrani za 2018., dokumentu od 131 stranice koji je ministar obrane Damir Krstičević kratko predstavio na sjednici Vlade u četvrtak.

U poglavlju koje govori o aktivnostima Hrvatske u NATO-u konstatira se da je sedam časnika i dočasnika u Iraku od prosinca 2018., a Ministarstvo obrane o tome nijednom u proteklih pola godine medijima nije poslalo bilo kakvu obavijest. Vijesti o odlasku ili službenom ispraćaju tih vojnika nema ni na službenim stranicama MORH-a, na kojima se uredno nalaze vijesti o odlascima u druge misije i povratcima iz njih, kao i vijesti o aktivnostima tijekom samih misija.

Ministarstvo obrane upitali smo zašto nisu izvijestili o odlasku hrvatskih vojnika u misiju u Irak, a u odgovoru su nam uglavnom naveli ono što piše u Godišnjem izvješću, uz dodatak da je šest pripadnika OSRH upućeno u Irak na rok od sedam mjeseci, a jedan na rok od 13 mjeseci. Kažu i kako su informacije o odlasku objavljene na službenoj stranici u rubrici ‘Aktualna tema: 10 godina članstva RH u NATO savezu‘, no uvidom na tu stranicu vidljivo je da nije riječ o obavijesti o odlasku u misiju na način na koji se o tome inače izvještava, nego o prigodnoj temi o godišnjici članstva u NATO-u, u sklopu koje su pobrojane sve dosadašnje aktivnosti u Savezu, pa tako i sudjelovanje u NATO-voj misiji u Iraku.

Također je vidljivo da je to objavljeno 20. ožujka, pa bi se moglo reći da Ministarstvo odlazak nije tajilo pola godine, nego oko tri mjeseca. Kako bilo, odgovor MORH-a tportalu potvrđuje da nikakve vijesti ni priopćenja nije bilo na sam dan odlaska hrvatskih vojnika u Irak, kao što to zna biti s odlaskom u druge misije.

NATO-va misija u Iraku je neborbena misija kojoj je cilj izgradnja sposobnosti iračkih snaga sigurnosti kako bi se spriječio povratak Islamske države (ISIL) na područje te države. Hrvatski časnici i dočasnici, među kojima je i dočasnica, u glavnom gradu Bagdadu savjetuju i obučavaju pripadnike iračkih snaga sigurnosti te obnašaju stožerne dužnosti u zapovjedništvu operacije.

Prvi je to put da hrvatski vojnici sudjeluju u misiji na samom teritoriju Iraka, a prošle godine jedan časnik sudjelovao je u misiji Inherent Resolve, čiji je cilj pomoći u borbi protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, a svoju dužnost nije obnašao na teritoriju Iraka, nego u Zapovjedništvu operacije u susjednom Kuvajtu.

Displaying 4 komentara
Have Your Say
  1. Nije niko posla nikoga nigdi, u svaku mirovnu operaciju se ide dragovoljno, ne lupajte nego se informirajte.

  2. Nikola Matić Nikola Matić napisao:

    Zašto svatko mora znati što MORH radi

  3. Dubravko Baotic Dubravko Baotic napisao:

    Dobro da nije u Iran!

  4. Drago Waktaric Drago Waktaric napisao:

    Vao samo 7 ma dosta da im se pokaze kako se ima srca

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Bošnjaković: Mamićevo izručenje ne može biti uvjetovano izručenjem bivše sutkinje BiH

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaović izjavio je u petak da izručenje bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj ne može biti uvjetovano...

Close