HVALEVRIJEDAN PROJEKT HRVATSKIH BRANITELJA – Tenkisti 113. šibenske brigade osigurali 1,9 milijuna kuna iz EU fondova za pomoć braniteljima…

26.08.2019. 20:35:00

Osim branitelja, projekt obuhvaća i djecu te supruge poginulih i stradalih branitelja iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije

Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Bojne 113. Šibenske Brigade HV “Cobra” osigurala je bespovratna sredstva za dvogodišnji projekt “Mreža podrške u zajednici” (UP.02.2.2.10.0008) koji je usmjeren na povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Radi se o prvom ovakvom projektu u Hrvatskoj koji obuhvaća braniteljsku populaciju, a cilj mu je omogućiti izvaninstitucionalnu uslugu pomoći u kući i psihosocijalnu potporu za 58 branitelja koji se zbog narušenog zdravlja, lošeg ekonomskog statusa, samačkog života ili drugih otegotnih okolnosti suočavaju s poteškoćama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i društvenom isključenošću.

 Ukupna vrijednost projekta je 1.982.687,91 kuna, a kroz Europski socijalni fond sufinancira se 1.685.284,72 kuna bespovratnih sredstava. Osim branitelja, projekt obuhvaća i djecu te supruge poginulih i stradalih branitelja iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, a na koji način će im olakšati svakodnevicu objasnio nam je Predsjednik Udruge Veterana OMB 113. brigade HV “COBRA” Boris Horvat.

 – Projekt se sastoji od dva aspekta – pomoći u kući i programa psihosocijalne potpore. Na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije zapošljavamo šest gerontodomaćica koje brinu o 18 branitelja, što znači da će svaka od njih za tri branitelja obavljati stvari poput ispomoći u kući, odlaska u trgovinu, pa do odlaska na kavu. Cilj je olakšati im svakodnevni život, ali i izvući ih iz kuće i raditi na socijalizaciji. Angažirali smo i psihijatra koji s 40 korisnika projekta radi na problemima povezanim s PTSP-om, ali i ovisnostima, problemima u obitelji i slično. Da se razumijemo, radi se o problemima na kojima se preko 20 godina nije radilo – objašnjava Horvat.

Osim pomoći psihijatra i ispomoći u kući, korisnicima projekta na području dvije županije bit će osiguran prijevoz kombijem kupljenim iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Projekt “Mreža podrške zajednici” koji je započeo 22. veljače 2019. godine, potrajat će do 22. veljače 2021. godine, a Horvat se nada da će se i nastaviti.

 – Već sada intenzivno radimo s lokalnom samoupravom i Šibensko-kninskom županijom kako bismo stvorili uvjete da se ovaj projekt nastavi i nakon isteka dvije godine – najavljuje Horvat.

Izvor: Dalmacijadanas.hr/Foto:Miroslav Lelas

Izvorni autor: Ivana Perković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.