02. kolovoz 1991. Nikola Džalto – prvi poginuli pripadnik 4. brigade - TUŽNO SJEĆANJE (VIDEO)

02.08.2023. 10:45:00

KRUŠEVO I KIJEVO

Na današnji dan 2. kolovoza 1991. u hrvatskom mjestu Kruševo, općina Obrovac, poginuo je Nikola Džalto. Bio je to prvi poginuli pripadnik slavne 4. brigade u Domovinskom ratu. 

Kruševo i Kijevo – „bili cvitak Dalmacije i Hrvatske“.

Dva dalmatinska mjesta, Kruševo u općini Obrovac i Kijevo u općini Knin, stekla su kultni status u hrvatskom narodu zbog zasluga iz vremena Domovinskog rata. Opjevani su u pjesmi „E, moj druže beogradski“ kao spomen na patnje hrvatskog naroda ovih mjesta u vrijeme srpske agresije u kolovozu 1991., gdje pjesnik simbolički spušta „bili cvitak mira“ na njih. Ova mjesta koja su bila dugo vremena odsječena od ostatka hrvatskog teritorija, te su pod opsadom i okruženjem srbijanskog agresora branile postrojbe MUP-a RH i 4. brigade, kao i hrabri mještani. Hrvatski narod se sjeća hrabrosti branitelja i mještana Kruševa i Kijeva koji ni po cijenu života nisu htjeli predati Srbima i policijskim postajama JNA u ovim mjestima, kao ni hrabre pripadnike MUP-a i ZNG-a koje je agresor tražio da se predaju. Ova dva velika i etnička čista hrvatska mjesta bila su dugo godina i prije rata trn u oku velikosrpskim planovima u općinama u kojima je i počela pobuna protiv Hrvatske. Zbog toga je trebalo Kruševo i Kijevo izbrisati sa lica zemlje, a Hrvate ova mjesta pobiti i protjerati.

Nikola Džalto – poginuo pomažući neprijatelju 

28. srpnja 1991. godine 3. imotska bojna sastavljena od dragovoljaca s područja Imotske krajine, dragovoljaca pristiglih iz MUP-a i dragovoljaca iz Bosne i Hercegovine nakon kratke i nedovoljne obuke, slabo opremljena i naoružana odlazi u zadarsko zaleđe u mjesto Kruševo. Situacija u Kruševu bila je takva da je mjesto bilo pred padom u srpske ruke. Usprkos takvoj situaciji, 3. imotska bojna uspijeva probiti neprijateljske položaje, te zauzeti važna strateška uporišta neprijatelja, brda Kosmač 1 i 2, prilikom čega pogiba Nikola Džalto, a nekoliko pripadnika je ranjeno i lakše ozlijeđeno. To je prva akcija ZNG-a gdje je zauzet neprijateljski položaj. Nikola Džalto, mladić iz Rame, poginuo je u trenutku kada je pohitao pomoći ranjenom neprijateljskom vojniku koji ga je ustrijelio. Smrt Nikole Džalte na simboličan način prikazuje hrabrost i ljudskost hrvatskog vojnika koja je obilježila čitav Domovinski rat od početka do Oluje. Usprkos velikim zločinima, progonima, mučenjima i ubijanjima neprijatelja, hrvatski vojnik i hrvatski čovjek nije žudio za osvetom nego za slobodom i pravdom. Žrtva Nikole Džalte i svih hrvatskih vojnika je na taj način trajno ugrađena u povijest hrvatskog naroda. Marko Perković Thompson i sjećanje na Kruševo 1991.:

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.