1. travnja 1992. ustrojena je 162. brigada HV Zrin: Danas proslavljena 26. obljetnica

02.04.2018. 22:10:16

Tijekom Domovinskog rata na bojišnici oko Petrinje od 1. travnja do 1. prosinca 1992. godine djelovala je 162. brigada HV Zrin. Tadašnjim preustrojem HV u proljeće su prestali djelovati 74. samostalni bataljun Petrinja, 80. SAMB Petrinja, 78 SAMB Glina i samostalna satnija Topusko, a u zimu 1992. novim ustrojem, iz 162. brigade HV Zrin nastaju 12. domobranska pukovnija Petrinja, 1. i 2. domobranska bojna Glina, domobranska bojna Topusko i domobranska satnija Hrvatska Kostajnica. 162. brigada branila je zonu rijeka Glina-Konjska Glava-Nebojan- Vratečko, a kasnije se odgovornost proširuje i na sela Brest i Malu Goricu. U postrojbi je bilo 2189 branitelja, cijelo vrijeme zapovjednik Viktor Šprajc. U organizaciji Udruge ratni veterani-veterani Domovinskog rata Grada Petrinje, danas je svečano obilježena 26. obljetnica ustroja brigade Zrin. Uz središnji križ na groblju sv. Benedikta predstavnici udruga stradalnika, branitelja, policije, ratnih postrojbi i sadašnje HV, Grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva branitelja i političkih stranaka položili su vijence i zapalili svijeće. U ime grada Petrinje učinila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb, iz SMŽ župan Ivo Žinić, Ministarstva hrvatskih branitelja pomoćnik ministra Nenad Križić i general Vinko Štefanac… Molitvu je predvodio Vjekoslav Uvalić, trajni đakon, i odnedavno dušebrižnik hrvatskih branitelje pri njihovom Ministarstvu, a kasnije u Gajevoj ulici, u drugom dijelu službene svečanosti isti su gosti isticali ratni put Zrina i doprinos pripadnica i pripadnika za pobijedu u ratu. -Uporno ćemo slaviti i obilježavati ustrojavanje svih ratnih postrojbi grada Petrinje i okolnih mjesta, odajući počast našim vitezovima koji danas nisu s nama, da se ne zaboravi kako su svoje živote, dijelove tijela i zdravlje dali u stvaranje slobodne i neovisne države Hrvatske- kazao je Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge ratni veterani-veterani Domovinskog rata Grada Petrinje. Naveo je i više aktivnosti ove udruga planiranih tijekom ove godine, o čemu ćemo izvjestiti posebno. (A.P.) FOTO GALERIJA Miroslav Šantek / PS Portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.