1. veljače: Dogodilo se na današnji dan

01.02.2014. 15:58:35

1990.

 

01.02.2014.

- Na Kosovu i dalje dramatično, demonstracije u gotovo svim mjestima, Prištinu i Podujevo nadlijeću avioni i helikopteri Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, na ceste izišle oklopne jedinice JNA.

 

- Prema podacima prištinske Kirurške klinike, za četiri dana u toj klinici evidentirano 11 preminulih i 64 ranjena demonstranta.

 

- Na mitingu u Novom Sadu najavljeno 5.000 dobrovoljaca za Kosovo, te zahtijevano od Srbije da ih naoruža, obuči i pošalje na Kosovo.

 

 

- U Karlovcu osuđuju najavu jednonacionalnog okupljanja Srba u tom gradu, kojeg organiziraju Srbi iz Vojvodine, jer bi to moglo imati pogubne posljedice po međunacionalne odnose Hrvata i Srba.

 

 

1991.

 

- Predstavnici Hrvatske i Slovenije zatražili da se razmotri uloga Jugoslavenske narodne armije u razrješenju političke krize.

 

 

- U zajedničkoj izjavi SDP Hrvatske, SK-SDP BiH, SK-SDP Makedonije i SDP Slovenije zatraženo da se JNA depolitizira.

 

 

1993.

 

 

 

- Predsjednik dr. Franjo Tuđman pisao američkom predsjedniku Clintonu u svezi oslobađanja šireg područja Maslenice.

- Mirovne snage UN neće se povući s teritorija u okolici Zadra, okupiranog od strane Srba, izjavio u Kninu direktor civilnih poslova UNPROFOR-a Cedric Thornberry.

 

 

- Silovit četnički napad topništvom na postrojbe Hrvatske vojske u oslobođenim selima oko Zadra.

 

- Hrvati iz sedam sela općine Doboj referendumom se pripojili općini Derventa.

 

- Lord Owen izjavio u Bruxellesu da su supredsjedatelji već dobili bitnu podršku od Moskve.

 

- U Canberri otvorena ambasada Republike Hrvatske.

 

- Izetbegović izjavio u Sarajevu da neće putovati u New York, čime je opovrgao izjavu lorda Owena da je dogovor o postizanju mira u BiH vrlo blizu.

 

 

1994.

 

 

- Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske uputilo pismo posebnom izaslaniku glavnog tajnika UN Yasushiju Akashiju, u kojem prosvjeduje zbog posjeta Vladimira Žirinovskog Vukovaru bez suglasnosti Vlade Republike Hrvatske.

 

- Francuski general Bertrand de Lepresl imenovan novim zapovjednikom UNPROFOR-a na području bivše Jugoslavije.

 

- Predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković rekao na konferenciji za novinare u Zagrebu "da bi legalne bosanskohercegovačke vlasti, kao izraz dobre volje, mogle ponuditi Republici Hrvatskoj koridor preko općine Neum".

 

- Mobilna bolnica namijenjena muslimanskom pučanstvu na lijevoj obali Neretve, nakon višemjesečnih problema, stigla u istočni dio Mostara.

 

- State Department okrivljuje Miloševića "za proširena, brutalna i sustavna kršenja ljudskih prava i represiju".

 

- UN i SAD optužili Hrvatska da je uputila u BiH "tri do pet tisuća vojnika", a ako se pokažu te informacije točnima, Europska unija će raspravljati o eventualnom uvođenju sankcija protiv Hrvatske.

 

 

1995.

 

 

- U intervjuu za njemački "Die welt" hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić istaknuo da Srbi u Hrvatskoj ne mogu dobiti nikakvu "državu u državi", kako je izjavio ruski posrednik Čurkin.

 

 

- Vođa srpskim radikala Vojislav Šešelj, u intervju televiziji Studio B, izjavio da je za rata u Hrvatskoj Milošević slao tegljače oružja s kojim su se naoružavali dobrovoljci.

 

 

1996.

 

- Ministar financija Božo Prka u ime Vlade Republike Hrvatske i američki veleposlanik Peter Galbraith u ime Vlade SAD-a potpisali ugovor o reprogramiranju hrvatskog duga u sklopu Pariškog kluba prema SAD-u.

Autor: