10. lipnja 1687. Sveti Josip – moćni zaštitnik hrvatskog naroda i Hrvatskog kraljevstva!

10.06.2019. 10:43:53

Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 10. lipnja 1687., na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. Još 1687. u Hrvatskom Saboru i narodu postojala je snažna svijest da su Hrvati kraljevski narod čije je moćno kraljevstvo bilo jedno od prvih na Starom kontinentu – to pamćenje valja obnoviti u svijesti naroda. Zato imamo pomoć svetog Josipa! Može li jedan narod imati boljeg zaštitnika nego hrvatski svog svetog Josipa koji je čuvao i brinuo za malog Isusa? Zato, Hrvati, u dobru i u zlu  – zavapimo brižnom Josipu za pomoć! U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena nalazi se na latinskom jeziku zapisano: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”. Kao trajan spomen na tu odluku, 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je i blagoslovljen reljef svetog Josipa. Rad kipara Šime Vulasa tada je blagoslovio pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić. Prilika je to za mnoge hrvatske katolike da se uvijek utječu za pomoć ovog velikog zaštitnika domovini, a osobito i ovih dana kada naša zemlja prolazi krizu u Hrvatskom Saboru i Vladi. Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa nalazi se u staroj karlovačkoj župi Sv. Marije Snježne na Dubovcu. Ova crkva sv. Josipa 1974. godine je postala prvo hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa. Godine 2014. proslavljena je 40. obljetnica posvete crkve. Sveti Josipe, moli za Hrvatsku i svoj hrvatski narod!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.