11. srpnja 1998. Francuska – bronca Vatrenih na Svjetskom prvenstvu

11.07.2021. 08:43:00

Na današnji dan 11. srpnja 1998. nogometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je u borbi za treće mjesto na SP u Francuskoj reprezentaciju Nizozemske 2:1 i tako osvojila brončanu medalju čiji se sjaj nije ugasio do današnjih dana. 

Hrvatska je 1998. debitirala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i odmah stigla do trećeg mjesta. Vatreni predvođeni izbornikom Miroslavom Blaževićem prošli su skupinu H u kojoj su igrali s Jamajkom, Japanom i Argentinom. Nakon toga, svladali su Rumunjsku i Njemačku, da bi u polufinalu izgubili od domaćina Francuza. U utakmici za treće mjesto igrali su protiv Nizozemske. 

Centarfor hrvatske reprezentacije Davor Šuker bio je najbolji strijelac turnira sa šest pogodaka.

Neponovljiva ’98-a

Hrvatska je kao debitant na Svjetskom prvenstvu stigla do trećeg mjesta. Prvu je utakmicu u Francuskoj odigrala protiv Jamajke, a u „zlatnoj knjizi“ hrvatskog nogometa ostati će zapisano da je prvi pogodak na SP za samostalnu nogometnu Hrvatsku postigao Mario Stanić. Hrvatska je slavila sa 3:1, a strijelci su još bili Davor Šuker i Robert Prosinečki.
Nakon Jamajke Hrvatska je po velikoj vrućini svladala Japan pogotkom Davora Šukera 1:0. Uslijedio je nevažan poraz protiv Argentine u skupini jer je prolazak u drugi krug bio već osiguran.

U osmini finala Hrvatsku je čekala vrlo jaka Rumunjska, a ostaje u pamćenju Šukerov pobjednički gol iz jedanaesterca nakon ponovljenog izvođenja, poznat po Davorovom „opipavanju pulsa“.

Četvrtfinale je bila utakmica za povijesno pamćenje gdje je mala Hrvatska razbila veliku Njemačku 3:0! Nijemce je načeo Jarni sjajnim pogotkom ljevicom sa 25 metara, a dovršili „slavonski biseri“ Vlaović i Šuker. Bila je to slatka osveta za nepravedan poraz od Nijemaca dvije godine ranije u četvrtfinalu Europskog prvenstva.

U velikom polufinalu protiv domaćina Francuza Hrvatska je bila više nego ravnopravna, pa je tako nakon sjajnog proigravanja Asanovića povela preko Šukera. Nažalost brzi pogodak Liliana Thurama doveo je utakmicu ponovno u „egal“, a Thuram je nešto kasnije postigao i drugi pogodak. To su mu bili jedini pogoci za francusku reprezentaciju uopće.

Nakon poraza od Francuza u Hrvatskoj je zavladala velika tuga i šutnja, a pobjeda protiv Nizozemaca na današnji dan vratila je osmijehe na lica Hrvata koji se svaki puta ponovno vrate kada se sjete slavnih „Vatrenih 98“.

Davor Šuker i Robert Prosinečki na današnji dan zapečatili su sudbinu tada vrlo jake Nizozemske sa zvijezdama kao: Davids, Bergkamp, Seedorf, Kluivert, van der Saar, Stam i drugi. Njih dvojica su svojim pogodcima donijeli „ponosu Hrvata“ nikad zaboravljeno treće mjesto.

Hrvatska na Svjetskom prvenstvu 1998:

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,gs/Foto: Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.