13. listopada 1991. – pokolj u Širokoj Kuli kraj Gospića

13.10.2015. 09:57:01

Dana, 13. listopada 1991. lokalni lički Srbi, pripadnici tzv. martićeve milicije, počinili su stravičan pokolj nad Hrvatima (i Srbima) Široke Kule pored Gospića. Krajnji cilj toga bio je etničko čišćenje Like od Hrvata i stvaranje Velike Srbije na tom hrvatskom teritoriju. Široka Kula je selo udaljeno 10-ak km od Gospića i u njemu je do rata živjelo u mirnom suživotu pravoslavno i katoličko stanovništvo. Pokolj je počeo na današnji dan kada je ubijeno 8 civila, a sljedećih dana se nastavio do ukupnog broja 32 nevine žrtve, među kojima je bila i djevojčica Verica Nikšić (13 godina), jedna peteročlana obitelj i velik broj staraca od kojih je najstariji Ivan Orešković imao 96 godina. Gotovo istovremeno, u susjednom Bukovcu ubijeno je 7 Hrvata. Među 32 nevine žrtve bila su petorica Srba, svi iz obitelji Rakić, koji su htjeli zaštititi Hrvate i tako svoju čovječnost i dobrotu platili životom. Sličnu sudbinu Hrvati Široke Kule doživjeli su i 1945. godine. U Gospić ulazi zloglasna koljačka skupina tzv. 26. partizanska divizija i u gradu i okolici počinje „krvavi pir“. Na desetine i desetine starijih i mlađih muškaraca su partizani odvodili i bacali u jame bezdanke, jednu pored Donjeg Lapca i drugu pored Ogulina. U spomen na žrtve podignut je spomenik “Portal hrvatske povijesti”, rad akademskog kipara Petra Dolića.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.