17. ožujka sveti Patrik – irski biskup, čudotovorac i prorok

17.03.2020. 10:35:00

Danas 17. ožujka slavimo svetog Patricka, velikog sveca koji je postao svecem cijeloga svijeta. Taj irski biskup, čudotvorac i prorok, prihvaćen je i štovan od katolika, ali i pravoslavaca, anglikanaca i luterana pa je postao jednim od „simbola“ ekumenizma. Njegovo ime postalo je popularno i u Hrvatskoj, pa mnogi hrvatski katolici i katolkinje nose ime ovog velikog sveca.

Danas je dan sveti Patricka, sveca zaštitnika Irske. On je prema tradiciji na taj dan oko 461. godine umro tj. rođen je za Nebo prema vjerovanju Crkve. Od povijesnih izvora, o njemu su nam sačuvana dva pisma koja je osobno napisao i koja su jedini sigurni izvor o njemu. U jednom od tih pisama on ukratko opisuje svoj život i sudbinu. Rođen je u rimskoj Britaniji. Bio je sin đakona i unuk svećenika (u to doba katolički svećenici još su se mogli ženiti). Sa 16 godina zarobljen je i odveden kao rob u Irsku. Ta zemlja u to vrijeme još nije bila pokrštena. Nakon šest godina uspio je pobjeći i vratiti se kući u Englesku. Zatim je jednoga dana osjetio poziv da se vrati kao misionar u Irsku i da se posveti obraćenju Iraca na kršćanstvo.

Sveti Patrick poznat je kao čudotvorac i proricatelj budućih događaja. U umjetnosti svetog Patrika prikazuje se s djetelinom s tri lista, iz razloga što je na taj način priprostom puku objašnjavao Presveto Trojstvo. U predaji stoji da su baš njegovim zagovorom protjerane zmije iz Irske, kojih je tada bilo jako puno na Otoku.

Jedan je od rijetkih svetaca kojeg štuju katolici, pravoslavci, anglikanci i luterani. Slobodno možemo reći kako je zbog toga sveti Patrik jedan od “simbola” ekumenizma. Dan svetog Patricka nacionalni je praznik u Irskoj, slavi se diljem planete i danas je vjerojatno u svijetu najpoznatiji blagdan jednog katoličkog sveca (uz blagdane sv. Nikole i sv. Valentina).

Sasvim sigurno može se konstatirati i ovo: Irskoj i Britancima, pa i cijeloj Europi, potreban je novi apostol (ili apostoli) po uzoru na svetog Patricka koji će velikom vjerom i ljubavlju poput svečeve re-evangelizirati Irsku i kontinent, te ponovno navijestiti vrijednosti za koje je ovaj veliki biskup živio!

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/Foto: Sicarr www.commons.wikimedia.org

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.