18.000 ljudi u blizini nuklearke Krško dobiva kalijev jodid - za slučaj incidenta

11.06.2013. 12:44:46

Stanovnicima Krškog i okolice, koji žive u radijusu 10 kilometara od nuklearke, dobit će tablete kalijevog jodida, no razlog nije nikakvo povećano zračenje nego prilagodba preventivnih planova za zaštitu i spašavanje u slučaju incidenta po iskustvima koja su se pokazala nakon curenja radioaktivnih tvari u japanskoj nuklearki u Fukushimi, navode u utorak slovenski mediji.

Tablete kalijevog jodida, koje će onda držati kod kuće, dobit će oko 18.000 osoba u Krškom i Brežicama i to oni koji su mlađi od 40 godina.

Konzumacija tablete kalijevog jodida u slučaju povećanog nuklearnog ili radiološkog zračenja brani štitnjaču, osobito kod mlađih osoba, od prodora opasnog radioaktivnog joda koji može izazvati kancerogena oboljenja, a iskustvo iz Fukushime potvrdilo je da je bolje da stanovništvo to sredstvo ima kod kuće nego da ga dijele za to predviđene zdravstvene službe nakon izravne opasnosti od povećanog zračenja.

Zato su stanovnicima koji žive u 10-kolometarskom radijusu od krške nulearke nadležne službe u ponedjeljak počele dijeliti brošure o postupanju u slučaju povećanog zračenja i preventivnim mjerama te kupone za preuzimanje tableta kalijevog jodida u nekoj od lokalnih ljekarni, navode u utorak slovenski mediji.

'Radi se o preventivnoj mjeri za slučaj incidenta u nuklearki Krško. U takvom bi se slučaju izbjegla nepotrebna gužva kod liječnika i u ljekarnama ako stanovnici tablete imaju kod kuće', izjavila je za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' državna tajnica u ministarstvu zdravstva Brigita Čokl, dodajući da u 97 posto slučajeva kalijev jodid, koji se konzumira odmah nakon pojave povećanog zračenja, u 97 posto slučajeva uspješno štiti štitnjaču od akumulacije radioaktivnog joda.

Direktor agencije za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar izjavio je da će se tablete kalijevog jodida podijeliti stanovništvu u 10-kilometarskom radijusu od nuklearke u skladu sa standardima i iskustvima koji su u svijetu prihvaćeni te prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Stritar je kazao kako je već iskustvo Fukushime pokazalo da do otjecanja radioaktivnih tvari u okoliš ne dolazi trenutačno te da je čak i u tom ekstremnom slučaju bilo dovoljno vremena za preventivne mjere i evakuaciju onih koji su živjeli blizu nuklearke.

Kupnju tableta kalijevog jodida financirala je nuklearna elektrarna Krško sa 60.000 eura, a to zaštitno sredstvo za slučaj incidenta ima u svojim zalihama još od 80-ih godina prošlog stoljeća, prenose slovenski mediji.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.