18. kolovoza 1991. otet dr. Ivan Šreter

18.08.2019. 10:15:09

Srpski pobunjenici, pod lokalnim vodstvom Veljka Džakule, oteli su dr. Ivana Šretera (1951. – 1991.).Hrvatski mirotvorac iz Pakraca mučen je i ubijen; zadnji put je viđen živ 29. kolovoza 1991. i od tada mu se gubi svaki trag. Dogovorena je njegova razmjena s Miloradom Pupovcem za dva srpska doktora koji su bili uhićeni jer su krali lijekove i nosili ih pobunjenicima. Hrvatska strana je oslobodila dva srpska doktora, a srpska strana i Milorad Pupovac nisu ispunili dogovor.  Dokumentarni film „Časnik mirotvorac“ o dr. Ivanu Šreteru napravio je Dražen Bušić. Nastao je u produkciji Zaklade „Dr. Ivan Šreter“. Svečana premijera bila je 9. lipnja 2009. godine. To je film o hrvatskome mučeniku dr. Ivanu Šreteru, kojega nazivaju i „hrvatski Gandi“ zbog njegova mirotvorstva. On je pozivao na mir i suživot svih na teritoriju Republike Hrvatske bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na političko i vjersko uvjerenje. Izvadak iz govora dr. Ivana Šretera: ”Prijatelji, braćo i sestre sugrađani, danas dokazujemo da je to naša Pakračka općina u granicama Hrvatske… mi, Hrvati, Česi, Talijani, Mađari i braća Srbi i svi ljudi dobre volje koji žele mir, ravnopravnost i sreću u Pakračkoj općini…” Otmice Hrvata Na području Pakraca oteti Hrvati i pripadnici drugih naroda odvedeni su u logor Bučje. Kroz taj logor prošlo je 200 do 250 stanovnika (muškaraca i žena). Većina logoraša razmijenjena je u siječnju 1992. godine. Nije poznata sudbina 22 osobe koje su bile u logoru. Za zločine u logoru Bučje nitko nije odgovarao! Michael Jukic / HU Benedikt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.