18. rujna rođen Vlado Gotovac

18.09.2017. 21:51:00

Vlado Gotovac, veliki hrvatski književnik i političar, rođen je 18. rujna 1930. godine u Imotskom. Kao jedan od istaknutijih proljećara bio je žrtva progona komunističkog režima, koji ga je pod optužbom za neprijateljsko djelovanje osudio na četiri godine zatvora. U slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, Vlado Gotovac postaje jedan od najpoznatijih i u narodu najomiljenijih političara, kojeg je narod nazivao "političar s dušom". Osim političke, iza Vlade Gotovca ostala je i bogata novinarska i književnička karijera, no ono po čemu je Vlado Gotovac ostao najviše upamćen njegovi su mudri citati koje mnogi i danas citiraju te njegovi izvanredni govori koji su malo koga ostavljali ravnodušnim. "U životu nas uvijek vuče kočija s dva crna i dva bijela konja. Mjera je naše snage u tome koliko će nam uspjeti crne konje zauzdati, a bijele potaknuti." "Prijatelju moj, čuvaj se onih kojima je sve jednostavno i razumljivo i lako; čuvaj se onih kojima je sve složeno i neobjašnjivo i skriveno - onih se čuvaj kojima je ovaj svijet bez raspona: Oni su uvijek glasni i netrpeljivi. Za tebe je onaj koji zna težinu jednostavnog i koji hoće nemoguće." "Naša hrvatska prsa, kad se busamo, zvuče snažno, ali najčešće zato što su prazna. Bolje bi bilo da udarac bude manje zvučan, ali zato dubok i sadržajan." "Hrvati se boje vladanja svojom zemljom! Oni se bave politikom radi biranja stranih gospodara, unija, ujedinjenja! Sebi ne vjerujemo, prema strancima smo lakovjerni." "Mi još nismo naučili, mi Hrvati, da samo o nama ovisi što je naše. Nije dovoljno čuvati samo vrijednosti: da bi se postojalo s perspektivom, one se moraju i stvarati." "Narod koji ima vrijednosti, narod koji ima ideale, narod u kojem svaki čovjek vjeruje u svoju vrijednost, taj narod će sigurno pobjediti, ma kakav mu bio protivnik." "I znam, sasvim sigurno znam da ću u ovoj ljubavi i s ovom ljubavi, u ovom dostojanstvu i s ovim dostojanstvom živjeti i kad me ne bude i to je moja radost i to je moja snaga kao i svih vas!" "Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje" [embed]http://https://www.youtube.com/watch?v=aHv5cPvCSwc[/embed]

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.