18. siječnja: Dogodilo se na današnji dan

18.01.2022. 09:20:58

1990. ZAGREB - Republički sekretarijat za pravosuđe i upravu SR Hrvatske registrirao je Srpsko kulturno društvo Zora; predsjednik društva bio je Jovan Opačić. - Srpska pravoslavna crkva svojim nedolaskom na tradicionalno novogodišnje primanje koje priređuje predsjednik Sabora SR Hrvatske očito ne predstavlja samo neprihvaćanje gostoljubivosti domaćina, već bojkot institucije vlasti u SR Hrvatske.   1991. BEOGRAD - S. Mesić u razgovoru s B. Jovićem pristaje da RH preda 20 000 automatskih pušaka. Mesić i Jović izvješćuju Kadijevića o tom dogovoru. Milošević, vrlo nezadovoljan dogovorom, prigovara Joviću i Kadijeviću što su nasjeli na još jedan Tuđmanov trik.   1992. IVANIĆ GRAD

- Liječenje ranjenika u ininom odmaralištu "Naftalan" u Ivanić Gradu.

SLAVONSKI BROD

- U Slavonskom Brodu ustrojena je 157. brigada HV. Prvi zapovjednik brigade bio je Ivo Petrić koji je ujedno i obnašao dužnost zapovjednika obrane grada Slavonskoga Broda. Zona odgovornosti 157.brigade je bila od Slavonskog Šamca pa sve do ušća Orljave, a jedno vrijemo i do sela Davor. Isto tako brigada je djelovala na području Bosanske Posavine, na novogradiškom ratištu a jačina ojačane satnije je djelovala na južnom hrvatskom bojištu pod zapovjednikom generala Bobetka. Kroz brigadu je prošlo oko 7000 ljudi, poginulo je 27 pripadnika, a 118 ih je ranjeno. Veći dio brigade je demobiliziran u 11. mjesecu 1992.godine. Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu. BRUXELLES - Europski parlament bez rasprave odobrio Rezoluciju u devet točaka o priznanju neovisnosti Hrvatske i Slovenije od strane zemalja EZ, u kojoj se ističe da nove države ostaju u starim granicama. ZAGREB - Savezni ministar vanjskih poslova Republike Austrije dr. Alois Mock posjetio Hrvatsku i tom prilikom razgovarao s dr. Franjom Tuđmanom, dr. Zvonimirom Šeparovićem i kardinalom dr. Franjom Kuharićem. RUMUNJSKA - Rumunjska priznala Hrvatsku.   1993. ZAGREB - Prema službenim podacima Odjela za informacije i istraživanje Ministarstva zdravstva do 4. siječnja 1993., izravna posljedica agresije "JA" i paramilitarnih jedinica su 23.062 ranjenika i 6.442 poginula građana Hrvatske. - Društvo hrvatskih intelektualki predalo u Zagrebu posebnom izvjestitelju UN za ljudska prava Tadeuszu Mazowieckom 100 dosjea s autentičnim svjedočanstvima 30 prognanika iz privremeno zaposjednutih krajeva Hrvatske i 70 bivših zatočenika srpskih logora.   1994. KARLOVAC - Sedmi po redu pregovori hrvatske i srpske strane na Turnju. Hrvatsku stranu predvodio je brigadir Pavao Miljavac a srpsku pukovnik Čedomir Bulat, te gen. Hesellberg zapovjedni sektora sjever UN, raspravljalo se o: - Konstatirano je da se potpisano primirje poštuje, - Dogovoreno je da se mogu održavati susreti razdvojenih obitelji u s.Brođani i Donje Rečice, ali nitko ne smije biti naoružan. - Pukovnik Č. Bulat inicirao je da se razgovori prošire i s predstavnicima civilne vlasti, - Hrvatska strana zatražila da se omogući predstavnicima karlovačkog Crvenog križa obilazak jedno od sela na privremeno zaposjednutom teritoriju, - Iz s.Podlapača, nedaleko Udbine ovih dana bit će evakuirano 39 Hrvata.   1995. ZAGREB - Uskraćivanje suglasnost Hrvatske za djelovanje UNPROFOR-a na njezinu teritoriju postaje izvršno 31. ožujka 1995. u 24 sata po zagrebačkom vremenu, a povlačenje snaga mora biti završeno do 30. lipnja 1995., stoji u pismu hrvatskog ministra vanjskih poslova dr. Mate Granića upućenom predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN Emiliju Cardenasu.   1996. ŽUPANJA - Kod Županje vojnici IFOR-a postavili i drugi pontonski most preko Save.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.