19. kolovoza 1991. godine u Čazmi ustrojena je 2. bojna 105. brigade

19.08.2022. 17:33:00

U povodu 31. godišnjice osnutka 2. bojne 105. brigade i 11. obljetnice rada i djelovanja Udruge klub II/105 koja okuplja branitelje s područja nekadašnje Općine Čazma, a današnjeg područja grada Čazme i općina Štefanje i Ivanska, u Štefanju će u petak 19. kolovoza biti održano svečano postrojavanje branitelja. Obilježavanje je  počinje u 17 sati polaganjem vijenca kod spomenika poginulih branitelja grada Čazme. Pola sata nakon toga planiran je start  sudionika memorijalne utrke Čazma – Štefanje.  U 18 sati predviđeno je okupljanje branitelja kod centralnog križa u Štefanju,  polaganje vijenca u čast poginulim braniteljima te doček maratonaca u Štefanju. Potom će se u 20 sati na štefanjskom Trgu dr. Franje Tuđmana održati svečana akademija, nakon koje slijedi druženje i prisjećanje branitelja na dane koji se ne zaboravljaju.

Podsjetimo, po naredbi tadašnjega ministra obrane Republike Hrvatske Šime Đodana, 29. srpnja 1991. godine donesena je službena odluka o formiranju 105. brigade ZNG-a, a za njezinoga zapovjednika imenovan je bivši časnik JNA Stjepan Ivanić. Brigada je nastala dobrovoljnim angažmanom hrvatskih dragovoljaca s područja općina Bjelovar, Čazma i Đurđevac, da bi ju razvoj događaja na koji nije mogla utjecati, ubrzo uveo u prva borbena djelovanja. Njezin je učinak u teškim borbama tijekom druge polovine 1991. bio u skladu s njezinim mogućnostima: tamo gdje je trebala pružiti aktivan otpor agresoru i spriječiti raspad hrvatske obrane, kao primjerice na brojnim ratištima zapadne i istočne Slavonije, to je, usprkos mnogim poteškoćama, uspjela.

SRETNA VAM GODIŠNJICA
Mladići srca hrabra
dragi Bog ih odabra
da odu na krvavu bojišnicu,
noseći oko vrata krunicu
braniti svetu domovinu Hrvata,
tad je stao brat uz brata.
Sa lovačkim puškama
tenisicama i trapericama
pred zle dušmane stali,
četnicima Hrvatsku nisu dali.
Bojišnice mnoge broje,
nezaboravljaju poginule heroje svoje
počast im odaju, o njima pričaju sa ponosom
bili su prvi, junački branili sveti im dom.
2. bojna, bojna čazmanska
mladići srca junačka
slobodu nam izvojevali,
puče hrvatski ne zaboravi.
Sokolovi, sretna vam 31. godišnjica
dok pobjednički vijori naša trobojnica
i još mnoge dočekali rođendane,
pamtimo te slavne dane!
Hrki, 18. kolovoza 2022. godine
Snimio Davor Kirin 25. srpnja1992. godine

Izvor: bjelovarac.hr

Izvorni autor: Alica Konjević/Hrvoje Horvat/Foto: Davor Kirin/facebook/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.