20. listopada 1995. Rijeka – islamski teroristički napad automobilom-bombom

20.10.2021. 09:48:00

Dana 20. listopada 1995. u Rijeci je egipatska teroristička organizacija Al-Gama al-Islamija postavila autobombu, te pokušala uništiti policijsku postaju udarom automobila s eksplozivom u zid zgrade. Dvadeset i sedam osoba koje su se nalazile u policijskoj postaji, kao i dva prolaznika na ulici, ranjeno je dok je jedina žrtva napada bio sam napadač u samoubilačkom terorističkom činu.

U posljednjim danima rata u BiH snage Hrvatskog vijeća obrane, prilikom ulaska u Bosnu, zarobile su islamskog terorista Talaata Fouada Qasima. Nakon zarobljavanja Qasima, važan član al-Gama’a al-Islamije je prvo prebačen u Hrvatsku, a potom uz pomoć CIA-e u Egipat. Zbog tog neprijateljskog poteza koji će na kraju Qasima koštati glave al-Gama’a al-Islamija donijela je odluku o terorističkom napadu na Hrvatsku.

Toga dana u 11,21 Fiat 131 Mirafiori počeo je ulaziti na parkiralište policijske postaje u Rijeci. Pošto je automobil trebalo zaokrenuti 90 stupnjeva za ulazak na parkiralište s glavne ceste, Fiat je bio prisiljen drastično smanjiti svoju brzinu što će kasnije odigrati odlučujuću ulogu u napadu. 

Našavši se na parkiralištu automobil se nije zaustavio na parkirališnim mjestima rezerviranim za posjetitelje, nego je nastavio s vožnjom. Između ulaska na parkiralište i policijske postaje bilo je oko 15-20 metara koje je automobil prošao u pokušaju da udari u zid policijske postaje.

Policijska istraga nakon eksplozije zaključila je kako se u Fiatu Mirafioriju nalazilo 70 kilograma visoko-eksplozivnog TNT-a. Policija je također pronašla dio kanadske putovnice zajedno s ostatcima napadača u komadima automobila. Sljedeći dan, predstavnici al-Gama’a al-Islamije, egipatske terorističke organizacije preuzeli su odgovornost za napad u Rijeci zbog izručenje Qasima.

Zbog pogrješke napadača, samoubilački teroristički napad nije imao drugih smrtnih posljedica, osim samog bombaša samoubojice. Ranijom inspekcijom mjesta, napadači nisu uočili da se policijska postaja nalazi na višem terenu, te da se između parkirališta i postaje nalaze stube u koje je na kraju udario automobil-bomba.

Kao rezultat te pogrješke, policijska se postaja nije srušila, a ranjeno je “samo” 29 osoba (uključujući i dvoje prolaznika na ulici), dok je udarni val automobila-bombe usmjeren natrag prema parkiralištu gdje je stvorio veliki krater u tlu, uništivši parkirane automobile i fasade zgrada.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,ds/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.