2016. godine preminuo je prvi zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – general bojnik Ivo Jelić

06.01.2019. 23:22:21

Budite časni ljudi, pravi vojnici”: Na današnji dan 2016. godine preminuo je prvi zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – general bojnik Ivo Jelić…

Nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj, uključuje se u osnivanje 4. gardijske brigade ZNG te na dan njezina osnivanja, 28. travnja 1991. godine postaje njezin prvi zapovjednik...

Na današnji dan 2016. godine preminuo je prvi zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – general bojnik Ivo Jelić… Rođen je u Liègeu u Belgiji 1941. godine, a s obitelji se u Hrvatsku vraća 1947. godine. Nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj, uključuje se u osnivanje 4. gardijske brigade ZNG te na dan njezina osnivanja, 28. travnja 1991. godine postaje njezin prvi zapovjednik. Te godine istaknuo se kao jedan od zapovjednika obrane Zadra i njegovog zaleđa. Na dužnosti zapovjednika 4. gardijske brigade ostao je do lipnja 1992. kada prelazi u Hrvatsku ratnu mornaricu gdje obnaša dužnost savjetnika zapovjednika HRM-a za kopnenu vojsku do siječnja 1993. godine kada odlazi u mirovinu. “Branite svoja ognjišta, vi ste na svome, ali nikad nikome, pogotovo ratnom zarobljeniku, ne činite ono što ne biste htjeli da netko s druge strane vama učini. Budite časni ljudi, pravi vojnici”, bio je naputak s kojim se obraćao vojnicima i suradnicima za vrijeme Domovinskog rata. Nakon rata napisao je knjigu “Čovjek i rat” o stvaranju i djelovanju 4. gardijske brigade pod njegovim zapovjedništvom.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.