21. obljetnica osnutka 9. gardijske brigade obilježena u Gospiću

31.10.2013. 21:35:06

1_172534

Na spomenik poginulima i umrlim pripadnicima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u vojarni je otvorena izložba "Povjesnica 9. gardijske brigade".

U Gospiću je danas prigodnim svečanostima u Vojarni Eugena Kvaternika obilježena 21. obljetnica osnutka 9. gardijske brigade- Vukova.Deveta gardijska brigada službeno je osnovana 1. studenoga 1992. kao 6. gardijska brigada, a za njezina zapovjednika imenovan je Mirko Norac.

Prvo veće iskušenje brigada je imala u operaciji "Maslenici" u siječnju 1993. Slijede akcije "Medački džep" u jesen 1993. te kao vrhunac ratnog puta "Ljeto" i "Oluja" u srpnju i kolovozu 1995.

Na četrnaest panoa u hodniku vojarne prikazan je ustroj i ratni put 9. gardijske brigade sve do njezina raspuštanja 2008. godine, kada je uključena najprije u 1. gardijsku brigadu, a zatim u Motoriziranu gardijsku brigadu. Izložba će biti trajno postavljena u Vojarni Eugena Kvaternika.

Kroz 9. gardijsku u ratnom je razdoblju je prošlo oko pet tisuća pripadnika, 56 ih je poginulo, a 211 je ranjeno. Osim Gospićana u toj su brigadi bili i branitelji iz Otočca, Rijeke, Istre, Šibenika, Zadra.

Misa za poginule branitelje služena je u kapelici sv. Franje Asiškog.

Osim časnika i dočasnika, na obilježavanju 21. obljetnice bili su nazočni i čelnici grada Gospića i Ličko-senjske županije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te roditelji i članovi obitelji poginulih vitezova 9. gardijske brigade Vukova.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.