21. rujna 1991. - Oba su pala!

21.09.2017. 15:27:42

U povijesti modernog ratovanja fotografije i filmske snimke postale su važni svjedoci događaja. Jedna od najdojmljivijih priča Domovinskoga rata snimljena je 21. rujna 1991. pretposljednjeg dana šibenske bitke, kod Rogoznice. Nezaboravne riječi "Oba su pala!" radosno je uzviknuo Filip Gaćina, a sve je snimio Ivica Bilan. Nažalost, sedam godina poslije, u rujnu 1998., Filip Gaćina je poginuo pri čišćenju miniranog terena. Prvo rušenje dvaju zrakoplova u jednome danu imalo je nevjerojatan moralni učinak ne samo na šibenske nego i na sve hrvatske branitelje te čitavu javnost. Osim toga ovo obaranje označilo je prekretnicu poslije koje zrakoplovi  Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva nisu više mogli neometano letjeti hrvatskim nebom. U prvim danima napada na Šibenik jugoslavenski borbeni zrakoplovi iz zračnih baza u Puli, Zadru i Mostaru u velikom su broju nadlijetali Šibenik i okolicu i gotovo neometano istresali svoj ubojiti teret po vojnim, a još više po civilnim ciljevima. Postrojbe hrvatske policije i Zbora narodne garde osim lakog pješačkog oružja gotovo da nisu imale čime im se suprotstaviti. Tek drugog dana šibenske bitke, kada je pala vojarna u Rogoznici, branitelji su se domogli težeg protuzrakoplovnog oružja. Dva dana poslije pala je i prva žrtva kada je kod Oklaja oboren helikopter Gazella. Sljedećeg dana srušen je i prvi avion kod Žirja, N-60 Galeb, a zatim su kod Rogoznice srušena oba Jastreba J-21. Tog istog dana topovi sa Žirja oborili su još jedan neprijateljski helikopter Gazella. Posljednjeg dana šibenske bitke isto kod Žirja srušen je jugoslavenski Galeb. Tijekom šibenske bitke neprijatelj je izgubio 2 helikoptera i 4 aviona, a snimke iz rujna '91. ostale su nezaboravan podsjetnik na hrabrost i vještinu hrvatskih branitelja, te su jedinstvene u povijesti ratovanja uopće.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.