22. ožujka 1992. Tordinci – najveća masovna grobnica u koju je bačeno 208 ubijenih Hrvata i ne-Srba

22.03.2020. 11:43:00

Uz Ovčaru, ovo je najveća jama u Hrvatskoj u koju su bačene brojne žrtve četničkog terora i genocida nad Hrvatima u Domovinskom ratu. Sva hrvatska i mađarska sela općine Tordinci bila su spaljena, svi ne-Srbi poubijani ili protjerani po načelima srbijanskog fašizma koji se temelji na ideji etnički čiste Velike Srbije.

Na današnji dan 1992. u Tordincima kod Vinkovaca, nedaleko od katoličke crkve, pripadnici ruskog bataljuna UNPROFOR-a pronašli masovnu grobnicu s 208 leševa ubijenih Hrvata, koji su tu bačeni zajedno s uginulim životinjama.

U masovnim grobnicama na području tordinačke župe u godinama nakon povratka pronađena je sveukupno 261 žrtva – u Tordincima 208, Antinu 17, Ćelijama 32 i Korođu 4. Osim Hrvata, ubijani su i Mađari iz sela Korođ, Antin i drugih, tj. sve nesrpsko stanovništvo ovog dijela Hrvatske.

Hrvatsku su od velikosrpske agresije branili i Mađari Korođa

Tordinci su hrvatsko mjesto sjeverno od Vinkovaca u blizini srpskih sela koja su bila žarišta velikosrpske pobune u istočnoj Slavoniji: Markušica, Bobota, Trpinja i Karadžićevo. To je mnoge Hrvate iz Tordinaca koštalo glave. Oni su hrabro branili svoje selo od četnika, a upravo je to i mržnja prema svemu hrvatskom bio okidač za brojne zločine na području općine Tordinci.

Uz Ovčaru, ovo je najveća jama u Hrvatskoj u koju su bačene brojne žrtve četničkog terora i genocida nad Hrvatima u Domovinskom ratu.

Mjesto je bilo već od rane jeseni u potpunom okruženju srpskih snaga koje su haračile istočnom Slavonijom. Dana 25. listopada 1991. Tordinci su žestoko napadnuti, ali su branitelji uništili 6 tenkova i 3 transportera. Nakon žestoke bitke Tordinci su pale u srbijanske ruke.

Zbog osvete radi velikih gubitaka u bitci za Tordince, četnici su taj dan pobili civile iz Antina koje su držali zarobljene, kao i 22 Tordinčana. Brojna ubojstva u Tordincima i okolici nastavljena su nakon okupacije sela, a na današnji dan 1992. ruski bataljun UNPROFOR-a otkrio je ispred mjesne crkve jednu od najvećih masovnih grobnica s 208 leševa.

Prvo hrvatsko selo spaljeno u Domovinskom ratu – Ćelije – također se nalazi u župi Tordinci.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/Foto:fah

Autor: