22. veljače: Dogodilo se na današnji dan

22.02.2014. 00:30:25

1990.   - Predsjednik Sabora SR Hrvatske dr. Anđelko Runjić donio odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Sabor SR Hrvatske.       1992.  

22.02.2014.

- Njemački vicekancelar i ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj.   - Policijska uprava u Sisku raspolaže dijelom podataka da su ruske novinare Viktora Nagina i Genadija Kurinova ubili pobunjeni hrvatski Srbi u selu Panjani.   - Ni za jedan od slučajeva, koje u pismu predsjedniku Tuđmanu i u svom izvještaju navodi Helsinki Watch o navodnim zločinima Hrvata, ne postoje čvrsti činjenični dokazi već su oni utemeljeni na neprovjerenim iskazima pojedinaca, stoji u pismu Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava.   - Zbog neproizvedenog plina i nafte na više od 80 naftnih bušotina na području okupiranog Đeletovca, INA - Naftaplin izgubio 40-50 milijuna maraka.       1993.   - Vijeće sigurnosti UN osniva po prvi put u povijesti Međunarodni sud za ratna zlodjela na prostoru bivše Jugoslavije, koji će suditi osobama optuženim za teška kršenja humanitarnog prava.  

  - Republika Hrvatska i Republika Ghana uspostavile diplomatske odnose na razini ambasada.   - Nastavlja se etničko čišćenje Hrvata u Vojvodini, javljaju iz Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Vojvodine u Zagrebu.   - U Zagrebu promovirano hrvatsko izdanje knjige Ivana Marijana Tomića "Čija je Bosna i Hercegovina?", izdane u Londonu 1990. na engleskom jeziku.   - Njemačke zrakoplovne snage uspostavile iz Ancone ponovno zračni most do Sarajeva.       1994.   - Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima vjerodajnice novog veleposlanika Republike Italije u Republici Hrvatskoj Paola Pense.   - Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Beču gospodin Tsoyoshi Kurokawa predao predsjedniku Tuđmanu vjerodajnice i prenio poruku Njegova Veličanstva japanskog cara.   - U Mostaru se primirje uglavnom poštuje, nakon što je prije pet dana jednostrano proglašeno od strane HVO-a.   - Odgođen sastanak u Zagrebu vojnih zapovjednika HVO-a i Armije BiH Ante Rosso i Rasima Delića, priopćio UNPROFOR.   - Posebni izvjestitelj UN za ljudska prava na području bivše Jugoslavije Tadeusz Mazowiecki, u svom najnovijem izvješću, naveo da je međunarodna zajednica tolerirala teška kršenja ljudskih prava i humanitarnih zakona u BiH i na području bivše Jugoslavije.  

      1995.   - Auto-cestom Zagreb-Lipovac promet traje već dva mjeseca.  

  - Karadžić i Martić sastavili zajedničko "vrhovno vijeće obrane", što bi značilo da će pobunjeni hrvatski Srbi vojno pomagati bosanskim Srbima i obratno.   - Hrvatski biskupi izjasnili se za odlazak UNPROFOR-a, jer ne pomaže povratak izbjeglih i prognanih u njihove domove.       1996.  

  - Predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović, zbog srčanih smetnji, smješten u sarajevsku bolnicu.   - Ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić završio je dvodnevni posjet Albaniji.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.