23. listopada 1991. Zločini srpske vojske – bombardiranje povijesne jezgre Dubrovnika

23.10.2020. 08:36:00

Granatiranje hrvatskih gradova i ubijanje civila bila je svakodnevnica i zločin za koji nitko nikada nije kažnjen. Granatirani su svi gradovi u blizini bojišnice, te je tako srpska vojska ubila stotine nevinih ljudi.

Na današnji dan, 23. listopada 1991. godine, neprijatelj je prvi put od početka općeg napada da dubrovačko područje projektilima gađao povijesnu jezgru grada.

Najteži napadi na Dubrovnik u njegovoj povijesti dogodili su se od 8. do 14. studenog kada je na područje grada palo više od 5 tisuća projektila, a potom i na svetog Nikolu, 6. prosinca, kada je samo na od UNESCO-a zaštićenu povijesnu jezgru ispaljeno 600 topničkih projektila. U tom napadu devet zgrada unutar dubrovačkih zidina u potpunosti je izgorjelo, 456 ih je teško oštećeno, a na sam Stradun palo je 45 granata.

​Tijekom napada i okupacije dubrovačkog područja s kojeg je izbjeglo i prognano više o 33 tisuća ljudi, poginula su 184 branitelja i 92 civila, a ranjeno je više od 1500 ljudi. U koncentracijskim logorima u Bileći u BiH te u Morinju u Crnoj gori, bile su zatočene 423 osobe. Neprijatelj je od Stona do Konavala do temelja spalio 2.127 kuća pa je bez krova nad glavom ostalo skoro 7.800 građana. Zapaljen je i zaštićeni, pola stoljeća star Arboretum u Trstenom, a okupirano područje potpuno je opljačkano.

Službeni Beograd je ovaj zločin ironično prokomentirao da “Hrvati pale gume u Dubrovniku”.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/foto:slika zaslona

Autor: